Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolverket svarar på Metta Fjelkners kritik

I torsdagens Folkbladet kritiserade Lärarförbundets ordförande Metta Fjelkner Skolverket för att inte ha gett lärarna tillräckligt många bedömningsexempel i det nya betygssystemet.Nu svarar Skolverket på kritiken.

FINSPÅNG2011-12-17 04:53

Att Metta Fjelkner inte är nöjd med Skolverkets hantering av den nya betygsskalan går inte att ta miste på. Hon anser att Skolverket lämnat lärare i sticket inför den första betygssättningen, eftersom lärarna inte fått tillräckligt många bedömningsexempel.

- Skolverket måste snabba på arbetet med att ge råd och stöd till betygsättande lärare. Betyg delas ut vid varje terminsslut, det är ingen överraskning för någon, sade hon i torsdagens FÖ, fortsatt med:

- Lärarna får inte lämnas i sticket nu, när det är skarpt läge. De som har ansvar för det nya betygssystemet måste se till att de som ska sätta betygen får det stöd och utrymme som krävs för att eleverna ska få rättvisande betyg.

Skarpt läge

Nu bemöter Skolverket kritiken, som de delvis instämmer i:

- Eftersom eleverna inte läst så länge efter de nya kursplanerna eller bedömts enligt den här betygsskalan än, så finns det inte så många exempel. Men under våren 2012 kommer vi få ut mer bedömningsstöd, säger Karin Hector Stahre som är chef för prov - och bedömningsenheten på Skolverket.

Hon lugnar de som anser att de första eleverna som får betyg enligt skalan A-F blir "försökskaniner", med att det är slutbetygen i årskurs nio i grundskolan och årskurs tre på gymnasiet som är viktiga för intag till gymnasieskolan och fortsatta studier. Eftersom endast åttondeklassare och ettor på gymnasiet får dessa betyg nu, kommer det ha kommit tillräckligt många bedömningsexempel, och nationella prov som ligger till grund för bedömning, innan det blir så kallat "skarpt läge".

Storsatsning

Karin Hector Stahre menar även att Skolverket aldrig någonsin satsat så mycket på att nå ut med information inför ett nytt betygssystem som nu.

- Vi har varit ute i landet och träffat tiotusentals lärare och rektorer och diskuterat läroplan, betyg och betygskriterier. En sådan stor satsning har aldrig tidigare gjorts, säger hon.

Fotnot: I torsdagens tidning publicerades en faktaruta med de nya betygsstegen. Dessa visade sig dock inte vara korrekta. I faktarutan nedan kommer en korrekt förklaring av den nya betygsskalan.

Fakta/Vad innebär den nya betygsskalan?
Från och med läsåret 2011/12 kommer en ny betygsskala att införas. När betyg sätts ska då en betygsskala med sex betygssteg användas. Betygsstegen ges beteckningarna A, B, C, D, E och F där A-E står för godkända resultat och F står för ej godkänt resultat. Om underlag för bedömning av en elevs kunskaper saknas på grund av elevens frånvaro ska betyg inte sättas. Detta ska anges med ett horisontellt streck i betygskatalogen. Betyget F och streck ska dock inte användas i grundsärskolan.Nationellt fastställda kunskapskrav finnas till de nya kursplanerna för betygen A, C och E. Betyget D ska sättas då eleven nått kunskapskraven för E i sin helhet och till övervägande del kunskapskraven för C. Betyget B ska sättas då eleven nått kun-skapskraven för C i sin helhet och till övervägande del kunskapskraven för A.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om