Mobbning är vanligt förekommande i skolor. Och var tredje elev känner oro inför skolstarten, enligt en undersökning som Friends låtit göra. Men då Folkbladet frågar runt bland ungdomar i Finspång verkar läget bra, än så länge.
Inte räcka till
- Jag känner ingen oro alls, jag har inte sett någon mobbning heller än. Men vi har inte gått så många dagar än, säger Emma Svernemar, 16, elev på Bergska skolan i Finspång.
Bara 43 procent av eleverna tycker att skolan gör tillräckligt för att stoppa mobbning. 33 procent anser att de inte är tillräckligt involverade i skolans arbete mot mobbning. Var tredje elev i åldern 14-17 år känner oro inför skolan, enligt undersökningen.
Dålig koll
- Oron handlar för många om att inte räcka till för skolarbetet eller kunna hänga med i pryl- och klädjakten. Men en stor andel känner även rädsla över mobbning, att bli lämnade utanför eller utsatta för skitsnack och rykten, säger Katarina Rosenqvist, verksamhetschef på Friends, i ett pressmeddelande.
Friends undersökning visar även att eleverna har dålig koll på vem som ansvarar för skolans arbete mot mobbning. 29 procent av de tillfrågade vet inte vem som leder arbetet, och mindre än hälften tycker att skolan gör tillräckligt för att stoppa mobbningen.
"Skrämmande"
En granskning gjord av Svenska Dagbladet, visar att många skolor ifrågasätter utsatta barn och unga, samt lägger skulden för mobbningen på offret.
- Det är skrämmande läsning. Det är hög tid att ta barn och unga på allvar istället för att ifrågasätta och skuldbelägga. Vi måste alltid utgå ifrån barnets egen upplevelse, säger Katarina Rosenqvist.