Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolornas framtid i blickfånget

FINSPÅNG
Den borgerliga gruppen i humanistiska nämnden vill ha svar på ett antal frågor kring förslaget om hur framtidens skola ska organiseras. Detta vill man ha innan några konkreta förslag om förändringar genomförs.

Finspång2003-09-27 06:00
Som Folkbladet tidigare har berättat har socialdemokraterna och vänsterpartiet i humanistiska nämnden lagt fram ett förslag om hur framtidens skola ska organiseras. Utgångspunkten har varit att elevunderlaget minskar och att skollokaler måste anpassas till det. Man har bland annat ansett att skolorna antingen ska ha förskoleklass (F) till och med klass fem eller förskoleklass till och med klass nio.
För några veckor sedan bjöds skolråden in för att diskutera förslaget. Under diskussionen efterlystes exempelvis pedagogiska konsekvenser av förslaget. Det är en av de frågor som den borgerliga gruppen i humanistiska nämnden nu också efterlyser. Under våren förra året togs ett beslut om en utredning som bland annat skulle visa vilka pedagogiska och sociala fördelar och nackdelar som en eventuell omorganisation skulle ge.

<b>Vill ha svar</b>
"Vi anser att det uppdraget bör slutföras innan konkreta förslag om förändringar på skolorna genomförs", skriver den borgerliga gruppen. Gruppen vill ha svar på både de pedagogiska och sociala fördelarna och nackdelarna. De vill också veta vad det kommer att kosta att göra den föreslagna omorganisationen, hur det enskilda barnet påverkas och hur den nya lärarutbildningen ser ut.
- Vi har sagt att utredningen ska avbrytas. Det är svårt att få ett tydligt svar om de pedagogiska fördelarna. Om man frågar en pedagog säger den att det är bättre med F till fem och frågar man den andra svarar den att det är bättre med F till sex, säger humanistiska nämndens ordförande Peter Fransson (s).
Han påpekar dock att man har lyssnat till föräldrarna till barnen på landsbygdsskolona som inte alls vill att sjätteklassarna ska åka till tätorten, då det blir för långa dagar ör dem.
Flera skolråd har tagit initiativ till att bjuda in humanistiska nämnden till en diskussion om just sin skola.
- Vi kan inte åka till varje skola, men vi har sagt att vi åker till varje rektorsområde om de vill det, säger Peter Fransson.
Nästa vecka kommer en diskussion att hållas i Hällestad och en i Rejmyre.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om