"Skolorna har sparat nog redan"

Utredningen om skolornas framtid fortsätter att väcka oro på de enheter där förändringar föreslås. Nu kräver Lärarförbundet en konsekvensbeskrivning av förslagen. Förbundet befarar även att lärarkåren kan drabbas av nya varsel till följd av besparingarna.

Foto: Malin Perk

FINSPÅNG2010-02-04 03:00
En efter en lämnar nu berörda skolor sina synpunkter på de två utredningar som politikerna snart ska ta ställning till. Som Folkbladet redan berättat om är besvikelsen stor på många mindre skolor som hotas av nedläggning. Nu har också Lärarförbundet gått igenom de olika förslagen. Förbundet välkomnar en långsiktig plan för skolornas framtid, men på en punkt är kritiken tydlig.- Skolutredningarna tar sin utgångspunkt i ekonomin och inte i pedagogiken. Vi ser tydligt att man vill stänga skolor för att spara pengar, och vi tycker att skolan redan har sparat nog under de senaste åren, säger Susanne Sjödin, ordförande i Lärarförbundet. - En kommun som Finspång borde kunna ha råd med skolor även på landsbygden. Vi anser att det bör finnas en mångfald och en valfrihet, men samtidigt kostar det, fortsätter hon. Förbundet kräver att fler faktorer nu vägs in i utredningen. - Vi vill att arbetsgivaren även utreder konsekvenserna för lärarnas situation och eleverna. Lärartäthet
En av förbundets hjärtefrågor är högre lärartäthet i skolorna. En sammanslagning av skolenheter skulle kunna förbättra lärartätheten något i tätorterna, men samtidigt försämra den sociala miljön för eleverna. - Slås skolor ihop kan man få en situation med fler barn på en skola. Det kan leda till ökade konflikter på rasterna och en sämre miljö för eleverna. - I de små skolorna finns en bra trygghet med mindre mobbning, men där finns även en situation med fler obehöriga lärare i vissa ämnen. Att elever ska ha tillgång till utbildade lärare är också viktigt för oss. Nedläggningar av skolor och omflyttning av elever kan även medföra att skolpersonal blir överflödig, befarar Lärarförbundet.- Det finns en liten oro för nya varsel, men det är inget som framgår av utredningen. Men helt säkra kan vi inte känna oss, säger Susanne Sjödin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om