Skolkamp mot droger
FINSPÅNGI fyra år arbetade Tingsryds kommun i Småland med ett skolprojekt om alkohol och droger.Att informera och aktivera föräldrar. Att samordna olika insatser i kommunen. Det var två av de viktigaste faktorerna för att nå framgång.
Personal som på olika sätt arbetar med drogförebyggande insatser i kommunen deltog i seminariet. Till exempel polisen, skolan, fritidsgårdar, socialförvaltningen.
<b>Förslag till program</b>
- I Finspång finns just nu ett förslag till drogpolitiskt program ute på remiss hos kommunens förvaltningar, föreningar och andra, sade Kerstin Nilsson, hälsoplanerare på Finspångs Beställarförbund. I det sammanhanget vill vi gärna ta del av goda exempel från olika delar av landet.
Kjell Johansson redogjorde inledningsvis för hur projektet var organiserat. Kortfattat kan man säga, att organisationen omfattade i princip alla relevanta grupper: skolan , föräldrar, skola, elever, socialen, polisen för att nämna de viktigaste. Projektet riktade sig till elever i klasserna 6 - 9 på flera skolor. Det slutfördes år 2000.
<b>Viktig grupp</b>
Föräldrarna var en mycket central grupp. Det fanns till och med en strategi för att nå dem som inte kom till informationsmöten och återkommande träffar.
- Vi använde oss av en del av utvecklingssamtalen. På så vis nådde all information i princip alla föräldrar.
Samarbetet mellan social, skola och polis förbättrades , eleverna visade mer hänsyn till varandra, föräldrar blev mer engagerade, liksom politiker och samhället i stort. Attityden till alkohol och droger förändrades, enligt Kjell Johansson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!