Skolbarnen i Finspång är dåligt försäkrade
FINSPÅNGSkolbarnen i Finspång är oförsäkrade på fritiden. Om de inte har en privat försäkring vill säga. Skolans försäkring gäller bara under skoltid. Och under förutsättning att barnen blir ordentligt skadade. - När Finspångs kommun var i ekonomisk kris för några år sedan var skolförsäkringen en av de saker vi var tvungna att spara in på, säger Barbro Skoglund, ansvarig för kommunens skolförsäkringar.
Däremot är ersättningen något högre om Finspångsbarnen skadar sig i skolan än för barnen i de övriga kommunerna. Om invaliditeten beräknas till mer än 50 procent, vilket är ganska ovanligt. Då får Finspångsbarnen 30 basbelopp, skolbarnen i de övriga kommunerna får 20 basbelopp.
Om invaliditeten beräknas till under 50 procent får inte Finspångsbarnen någon ersättning alls. Det vanliga är annars 10 basbelopp.
<b>Höjde basbeloppet</b>
- Vi höjde basbeloppet för att kompensera att försäkringen inte gäller på fritiden, säger Barbro Skoglund. Men då fick vi slopa ersättningen för skador som ger mindre än 50 procents invaliditet.
Barn- och utbildningsnämndens ordförande Kjell Johansson (s) känner inte till att Finspångsbarnen är så dåligt försäkrade. Men när han kontrollerat uppgifterna säger han:
- Det här är naturligtvis inte bra. Jag ska ta upp ärendet i nämnden och se vad vi kan göra.
<b>Privat försäkring behövs</b>
Men inte ens de barn som bor i kommuner där försäkringen gäller dygnet runt, har ett fullgott skydd.
- Även en dygnet-runt-försäkring bör betraktas som ett komplement till det egna skyddet, säger Susanne Fagerberg, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
- Skolorna har endast en olycksfallsförsäkring och den vanligaste orsaken till svåra skador och invaliditet är faktiskt sjukdom. Men många föräldrar känner inte till det här och tror att det räcker med skolornas försäkring.
Susanne Fagerberg räknar upp cancer, diabetes, astma och reumatism som exempel på sjukdomar som kan leda till medicinsk invaliditet.
- Barn som genom svår sjukdom eller olycksfall inte kommer ut i yrkeslivet som vuxna tvingas leva på existensminimum. De får en sjukpension på 70 000 kronor om året att hanka sig fram på. Därför är det jätteviktigt att teckna privata försäkringar.
<b>Försäkring genom facket</b>
De privata barnförsäkringarna täcker både sjukdom och olycksfall. Normalt ligger premien på mellan 600 och 1 2000 kronor per år.
- Den som har många barn kan teckna en grupplivförsäkring, säger Susanne Fagerberg. - Då blir det billigare. Många har också möjlighet att teckna barnförsäkring genom sin arbetsgivare eller sitt fackförbund.
<b>Jämförelse lönsam</b>
Enligt Susanne Fagerberg kan det löna sig att jämföra de olika försäkringsbolagen.
- En barnförsäkring är inte som en bilförsäkring. Barnförsäkringar skiljer sig åt ganska mycket. Så titta och fundera utifrån familjens behov. Om ett barn blir invalidiserat medför det så mycket kostnader man inte tänker på. En påse pengar kompenserar naturligtvis inte lidandet, men den blir ändå ett värdefullt tillskott, säger Susanne Fagerberg.
FOTONOT: Basbeloppet är i dag 36 900 kronor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!