Det började med sagotema i form av John Bauer i höstas. Nu fortsätter Svälthagsskolan att fokusera på äventyrspedagogik.
Temat för veckan var superhjältar.
– Vi har pratat mycket om hur superhjältar är och sedan har barnen fått ta fram sin egen superhjälte, hur den kan se ut och fantisera kring det, berättar fritidspedagogen Karina Larsen.
Med utgångspunkt i boken "Handbok för superhjältar" har lågstadieeleverna fått ta sig an olika uppgifter. Med start genom en portal börjar äventyrsbanan i skogen, där barnen kommer till olika stationer.
– De kommer bland annat till ett "lejon", en "mormor" och en "bibliotekarie" och ska lösa en del kunskapsfrågor. Det kan vara att ha rätt bokstavsordning eller lösa geometriska figurer, säger Karina Larsen.
Nioåriga Signe Eriksson gillade äventyrsbanan.
– Det är roligt, man får göra olika saker. Man ska samarbeta och tänka både på matte och svenska. Det gäller att lösa saker vid olika stationer, säger hon.
Signe tyckte det var kul även i höstas när det var sagotema.
– Då fick man tänka mest på svenska och bild, säger Signe Eriksson.
Eleverna har dessutom tillverkat superhjältetröjor. Nioårige Alfred Pettersson visade upp sin tröja.
– Jag kom på motivet själv. Det är ett A som i Alfred och en blixt. Det är roligt med såna här äventyrsdagar. Alla barnen får vara ute och få frisk luft, säger Alfred Pettersson.
Samtliga av Svälthagsskolans lågstadieelever belönades när de klarat av banan.
– Alla som gick varvet fick en badge där det står: "Jag är en superhjälte". Banan var jätterolig, säger Eunice Iradukunda.
Karina Larsen påpekar att alla fritidspedagoger i Finspångs kommun har gått en speciell utbildning i äventyrspedagogik.
– Det handlar mycket om samarbete. Barnen hjälps åt och samarbetar för att klara av de olika uppgifterna, säger hon.
Det är också målet med den här typen av speciellt anpassade studieveckor i skolan.
– De här dagarna går ut på att göra bra och roliga saker tillsammans. Barnen är indelade i grupper och lär känna varandra samtidigt som det även är en del kunskapsinlärning vid stationerna, säger Karina Larsen.
Svälthagsskolans verksamhet vänder sig till årskurs F-3 och har cirka 110 elever.
Varje läsår har skolan ett antal gemensamma aktiviteter, som exempelvis hälsovecka, friidrottsdag, skridskodag och skidans dag.