Många av de saker Vänsterpartiet vill göra bygger på synen att samhället inte är rättvist. Det är till exempel därför Vänsterpartiet är ett feministiskt parti.
– Jag brinner för feminism och det är ingen sakfråga utan hänger ihop med allting, säger Lilibet Gustafsson. Hon står på andra plats på listan till kommunfullmäktige trots att hon är ny i partiet.
– Feminism handlar om att arbeta för rättvisa och Vänsterpartiet vill jobba för rättvisa, därför är Vänsterpartiet ett feministiskt perspektiv, säger Stefan Carlsson.
Han står först på listan och är i dag socialråd. Han berättar att partiet vill att det försök som just nu genomförs med fältarbetare ska få fortsätta.
– Vi vill bygga ut det och permanenta det, säger han.
Missbrukarnas situation är något partiet vill arbeta med. Inte minst ur ett feministiskt perspektiv.
– Vi vill jobba brotts- och drogförebyggande för att öka flickor och kvinnors trygghet, säger Lilibet Gustafsson.
– Och också låta Brå få gehör för sina idéer, säger Ingrid Vestlund, ordförande i partiet och femtenamn på listan, att statusen på det arbetet höjs.
För Vänsterpartiet är skolan en viktig fråga och här har de många tankar om hur man ska kunna göra saker annorlunda. Till exempel anser de att det är fel att skolpengen beräknas likadant för varje barn. I stället tycker de att kommunen borde utgå från socioekonomiska analyser och utifrån det fördela pengarna. Det betyder att skolor som har många barn som kommer från sämre sociala förhållanden skulle få mer resurser.
– Läsning är en klassfråga, säger Ingrid Vestlund. Det hänger ihop med föräldrarnas utbildningsnivå.
Dessutom tycker hon att de duktigaste lärarna ska ha de elever som har störst behov.
– Man skulle kunna se till att de här lärarna får högre lön, säger Stefan Carlsson.
De vill också att biblioteket ska arbeta mer tillsammans med skolorna för att komma till rätta med läsningsproblematiken. Att lägga mer ansvar på föräldrarna och på hemläxor tror de inte är en lösning.
– Läxhjälp ska ingå i skoldagens ram, tycker Ingrid Vestlund. Allt för många barn får med sig läxor hem de inte har förmåga att lösa.
Är ni emot friskolor?
– Nej, bara de vinstdrivande stora koncernerna, förklarar de och pekar på fungerande friskolor som redan finns i kommunen.
– Det viktigaste är att det inte plockas ut en massa vinst, säger Stefan Carlsson.
Partiet går också till val på att man vill öppna barnomsorg på obekväm arbetstid igen, så kallad nattis. De menar att nattis i den gamla formen inte fungerade så bra och nu har man möjlighet att göra det på ett nytt, bättre sätt.
När det gäller barnomsorg så vill de också införa genuspedagogik i förskolan.
Men det finns ju redan i läroplanen?
– Ja, snarare utbilda personalen då, ändrar de sig.
Jämställdhetsfrågor handlar också en hel del om lönefrågor och där håller Per-Åke Andersson och Stefan Carlsson på att ta fram en modell för att arbeta med lönefrågan på lång sikt. De vill höja lönen i kvinnodominerade lågbetalda yrken.
– Heltid är en rättighet, deltid en möjlighet, sammanfattar Lilibet Gustafsson partiets syn på heltidsfrågan.