Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skolan som gick från kaos till ordning

FINSPÅNG
I går hade arbetsgruppen "Mötesplats Storängen" bjudit in politiker och tjänstemän till ett seminarium med Rinkebyskolans rektor Börje Ehrstrand. Utifrån sina erfarenheter berättade han om hur det omöjliga kan bli en möjlighet - Den öppna skolan.

Att fysisk trötthet är en förutsättning för pedagogisk inlärning var något av det gränsöverskridande tänkandet som Börje Ehrstrand, rektor på Rinkebyskolan pratade om när han i går besökte Finspång.
FOTO: NICLAS SANDBERG

Att fysisk trötthet är en förutsättning för pedagogisk inlärning var något av det gränsöverskridande tänkandet som Börje Ehrstrand, rektor på Rinkebyskolan pratade om när han i går besökte Finspång. FOTO: NICLAS SANDBERG

Foto:

Finspång2002-02-13 00:00
- När jag som invandrare från Finland kom till det nybyggda Rinkeby på 60-talet fanns det mest ingenting. Hit har människor hela tiden invandrat, från Skåne, Norrland, Finland, Europa och hela världen, säger Börje Ehrstrand.
Då fanns det inte mer än tusentals lägenheter och en Konsumbutik och troligtvis hade han fortsatt att vara inneboende hos sin syster i bostadsbristens Stockholm, om det inte hade varit för att lärare i Rinkeby erbjöds förtur i bostadskön.

<b>Intresse krävs</b>
Så blev han tilldelad en sjätteklass, som redan avverkat två lärare på ett par månader och som höll vadslagning om hur länge den nye läraren skulle stanna.
- Tydliga regler räcker inte det måste finnas ett gränsöverskridande intresse också. I Finland var det av automatik så att lärarna också har hand om fritidsaktiviteterna på kvällstid - gratis. Här sökte man nu personer som skulle få betalt för aktiviteter utanför skoltid. Det passade mig perfekt och på den vägen har det sedan fortsatt, säger Börje Ehrstrand.
Genom en helhetssyn och samarbete har man i Rinkeby, sedan slutet av 80-talet då det var kaos som rådde, skapat en skola för framtidens vinnare. I slutet av 80-talet var skolan så nersliten både byggnads- och personalmässigt att 30 procent av de duktigaste eleverna sökte sig till andra skolor. Kvar blev de "svåraste" eleverna. Men att skicka dessa elever till andra skolor var en mycket dyr lösning. I stället valde man att bjuda in alla föräldrar på skolan för att diskutera vad man tillsammans kunde göra för att Rinkebyskolan skulle bli en bra skola.
- Vi var inte så många som trodde att det skulle komma så många föräldrar, det hade sagts att föräldrarna till de här eleverna som inte bytt skola inte brydde sig om sina barn. Det kom massor av föräldrar. Men det räcker inte med att komma man måste förstå vad som sägs också, så vi hade tagit dit tolkar för de tio vanligaste språken. För det är först när man förstår vad som sägs man kan ta del av en demokrati, säger Börje Ehrstrand.
Föräldrarna ville ha en hel och ren skola, där eleverna kunde få goda kunskaper i en trygg miljö.

<b>Lönsamt samarbete</b>
Lösningen blev skoldaghem och samarbete mellan föräldrar, socialförvaltning, företag, föreningar, kyrkan, moskén och högskolor.
- Det är billigare att samordna resurser än att alla ska sköta sitt, uppmanar Börje Ehrstrand Finspångs politiker.
Rinkebyskolan kostar mindre nu än vad den gjorde i slutet av 80-talet. Till exempel har man fått pris för att man fått ner kostnaderna för skadegörelse från 700 000 kronor till 30 000 kronor. En prissumma på 50 000 kronor två år i rad som eleverna valde att använda till att servera frukost i skolan.

<b>Framtiden</b>
Hälsa, kunskap och social kompetens är de tre viktigaste delarna när det gäller att ge elever en bra grund att stå på inför det kommande arbetslivet.
Börje Ehrstrand är nu inte den som sätter sig till rätta och nöjd ser på det som hittills åstadkommits.
- Vi fortsätter hela tiden att utvecklas och bli bättre. Nya folkgrupper invandrar till Rinkeby, ungdomar behöver hjälp för att inte fastna i kriminalitet, vi lever inte i en problemfri skola, men vi gör så gott vi kan tillsammans och med föräldrarnas hjälp har vi alla möjligheter att skapa en bra framtid för de som bor kvar i Rinkeby eller i Europa eller var som helst i världen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om