Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skillnaderna en ren formalitet

FINSPÅNG
Det finns mer som förenar än som skiljer de fyra borgerliga partierna åt. Med en gemensam valplattform vill de nu visa finspångsborna var de står.

Med gemensamma krafter hoppas Larseric Ramlöv (fp), Denny Lawrot (c), Björn Bressler (m) och Ing-Marie Arwidsson (kd) kunna få till ett regimskifte i Finspång.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Med gemensamma krafter hoppas Larseric Ramlöv (fp), Denny Lawrot (c), Björn Bressler (m) och Ing-Marie Arwidsson (kd) kunna få till ett regimskifte i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-09-03 00:00
Vem som ska styra efter en eventuell borgerlig seger i kommunalvalet har man inte bestämt. Om moderaterna, liksom idag, får flest mandat är det rimligast att tro att det är de som då innehar ordförandeposten.
Men det är inget som de idag vill prata om. Nu vill man prata enighet och att det är dags för lite mer verkstad och lite mindre snack.
- Det finns en massa bra beslut tagna på saker som ska genomföras. Det är bara det att ingenting händer, säger Larseric Ramlöv (fp).

<b>Gör något nu</b>
Likadant tycker de andra borgerliga representanterna, Denny Lawrot (c), Björn Bressler (m) och Ing-Marie Arwidsson (kd) att det låter när alla partier pratar om att det måste bli en bättre skola, en bättre vård och en bättre marknadsföring av Finspång.
- Visst det säger alla, men vi ska se till ett det finns pengar att snabbt genomföra förbättringarna, säger Ing-Marie Arwidsson.
Genom att avskaffa de flesta nämnder och i stället införa så kallade beredningsutskott tror man att organisationen blir mer kostnadseffektiv. Om man dessutom ger människor större valfrihet inom skola, vård och omsorg kommer sjukskrivningarna bland personalen att minska.
- Det finns pengar det gäller bara att fördela dem, säger Ing-Marie Arwidsson.

<b>Nya radikala grepp</b>
Det borgerliga blocket tycker nu, efter många år med ett socialdemokratiskt styrt Finspång att det är dags att våga testa något nytt.
- Man kan inte tro att det ska hända något om man inte vågar testa fullt ut. Det räcker inte småförändringar. Det gäller att vara radikal.
Och det är också genom att skapa en direktare demokrati man vill nå ungdomarna.
- Det är klart att det är svårt att locka ungdomar till politiken när det tar så lång tid att se resultat. Avhoppen bland politiskt aktiva skulle också kunna minskas om det gick snabbare att nå resultat, säger Björn Bressler.

<b>Sälja mer</b>
Moderaterna vill sälja ut mer av det offentliga än övriga borgerliga partier, däri ligger den största skillnaden på det lokala planet. Annars är man väldigt överens om riktningen, även om en och annan sakfråga nyanserar det hela.
En ökad demokrati genom att slopa nämnder ger också en starkare politisk ledning som i sin tur leder till en stärkt kommunal organisation.
- Genom att de olika förvaltningscheferna samlas i en gemensam ledningsgrupp kan man alltid besluta efter kommunens bästa, säger Larseric Ramlöv.

<b>Lika barn leka bäst</b>
En röst på kristdemokraterna, moderaterna, folkpartiet eller centerpartiet är helt enkelt en borgerlig röst i Finspång.
Om det kommer att märkas vilket parti som får flest röster beror på hur det går i riksdagsvalet.
- Vi måste ju rätta oss efter dedirektiv som kommer uppifrån, då är det inte helt enkelt att föra en borgerlig politik ute i kommunerna om det är socialdemokraterna som styr i riksdagen, säger Denny Lawrot.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om