Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skillnaden i barns liv gjorde intryck

Att det var så stor skillnad mellan hur barn har det i Sverige och i Tanzania var det som satte störst intryck på Ellinore Björk och Linn Dahlberg efter deras praktikresa.

Praktik. Linn Dahlberg och Ellinore Björk har haft praktik två veckor på skola och barnhem i Tanzania. En resa som har fått dem att tänka i nya banor.

Praktik. Linn Dahlberg och Ellinore Björk har haft praktik två veckor på skola och barnhem i Tanzania. En resa som har fått dem att tänka i nya banor.

Foto: Karolina Wiborn

FINSPÅNG2014-12-29 06:56

De går andra året på barn- och fritidsprogrammet på Nya Bergska. De kom hem för ungefär en månad sen från en två veckors lång praktik på skolor och ett barnhem i staden Moshi i Tanzania. De berättar att det som gjort störst intryck på dem är den stora skillnaden i levnadssätt mellan barnen i Tanzania och hur de flesta barn i Sverige har det.

– Man har sett fattigdomen på tv, men inte upplevt den själv. Det blev en chock att själv få se hur barnen där har det, säger Ellinore Björk.

Första veckan i Moshi hade de praktik på olika skolor, andra veckan var de på ett barnhem. De bodde på ett volontärhus ihop med andra volontärarbetare från Finland, England och Australien.

Linn arbetade i en klass med barn som var fyra och fem år. Hon höll i lektioner i engelska, matte och bild.

– Det var en fattig skola, det fanns nästan inget material. Några av barnen var föräldralösa och bodde hos släktingar, berättar Linn.

I den klass Ellinore arbetade i var det 30 elever mellan tre och fem år. De hade tio pennor som eleverna fick turas om att använda.

– Några av barnen bodde på gatan. De fick gå i skolan gratis, vilket var ovanligt, säger Ellinore.

När skoldagen var slut satt de kvar en stund för att vänta på skjuts tillbaka till volontärhuset. Några av barnen stannade där med dem.

– Man var inte fri någon gång på skolan. Barnen var alltid runt omkring en, säger Linn.

– Så uppskattade som vi blev där har jag aldrig blivit i hela mitt liv. Några av barnen hade ingen hand att hålla i eller knä att sitta i, säger Ellinore.

Moshi ligger precis vid foten av Kilimanjaro, Afrikas högsta berg. Barnhemmet som de arbetade på under den andra veckan låg en bit upp på berget. Där fanns barn upp till sex år.

– Det var ett fint barnhem i fina byggnader, lite avlägset från vägen och staden och med lekplats, säger Linn.

De såg egentligen bara en sak som var negativ.

– Det fanns afrikanska studenter där som kunde snärta till barnen med en pinne eller tvångsmata dem, säger Linn.

– Men de gjorde det i välmening. För de vill att barnen ska bli stora och friska och då behöver de maten, säger Ellinore.

Det här var första gången som någon av tjejerna var i Afrika och de båda tycker att de har växt av resan.

– Man har blivit klokare. Jag bryr mig inte lika mycket om utseende längre. Du ser ut som du gör, var stolt över dig själv, säger Linn.

– Man inser hur bortskämda vi är och att vi lever lite i en skyddad bubbla, säger Ellinore.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om