För sjätte året i rad har Camp Grosvad dragit igång sin verksamhet för att ungdomar i Finspång ska ha rätt till sommarlovsaktiviteter. Under två veckor får en grupp med 80 barn och ungdomar i olika åldrar vara med och delta på campen.
– Jag var med och arrangerade det förra året och det är jätteroligt att vara tillbaka, säger Per Leander som är en av projektledarna.
Ingen dag är den andra lik på Camp Grosvad efter att projektledarna Therese Ekman och Per Leander har gått ihop för att planera aktiviteter tillsammans med Finspångs kommun.
– Fokus är att använda det som ligger lokalt då vi är begränsade, men det finns mycket att välja mellan, säger Per Leander.
– Deltagarna får under två veckor bada, bowla, åka skateboard, pyssla, spela minigolf och kägla – och det nya för i år är frisbeegolf, berättar Therese Ekman.
När anmälningarna öppnade upp för sommarens säsong så gick det åt snabbt. Under fyra veckor, och i två olika omgångar, kunde ungdomar reservera upp till 160 deltagarplatser för de olika veckorna. Platserna fylldes på ett dygn.
– Under två veckor har vi 80 deltagare som delas in i grupper på 20 personer, men vi hade cirka 60 ungdomar på en reservlista som också ville delta. Vi hoppas så klart på att kunna gå tillbaka till vårt tidigare tänk, där de som vill vara med får vara med. Men i dagens läge måste vi kontrollera antalet, berättar Per Leander.
För många ungdomar är Camp Grosvad den huvudsakliga aktiviteten för sommaren och arrangörerna försöker förgylla tiden på bästa sätt. Therese Ekman har varit med som ledare tidigare år, men denna sommaren är hon med och styr.
– Det känns extra viktigt att skapa de bästa förutsättningarna för deltagarna, oavsett om de har annat planerat eller inte resterande tiden av sommaren. Många av de som är med i de äldre åldrarna är återkommande deltagare och det är kul att se, berättar Therese Ekman.
Dagens aktivitet var att testa på skateboard och på plats befann sig handledare och proffs från skateskolan Ladan i Norrköping för att lära deltagarna hur man på det bästa och säkraste sättet åker skateboard och hur man utför tricks.
– Herregud, vad det här är uppskattat av ungdomarna. Det är sådan här miljö man vill ha och behöver som ungdom. Speciellt när man ser att det är så många som har skate i blodet, säger Tony Hesse, ansvarig för skateskolan i Norrköping.
Deltagare befann sig på plats för att lära sig från grunden eller utveckla sina kunskaper. Tem Taveewan åker både skateboard och kickbike.
– Jag har åkt några gånger innan och det är kul, men jag är inte jättebra på det, säger Tem Taveewan.
– Förra året åkte jag skateboard för första gången här, då lärde Tony mig att åka. Nu har jag glömt bort det så jag måste lära mig igen, säger Filip Ahlqvist, en återkommande deltagare på campen.
Skateparken används flitigt under sommaren och dagen spenderas med handledare som har full koll på läget.
– Vi har med oss ett skateproffs från Colombia som heter Felipe Suarez. Han har hand om cirka 15 ungdomar på skateskolan i Norrköping.
Tony Hasse lyfter vikten av att kunna ha tillgång till en skatepark som barn och ungdom.
– Det här ger så mycket tillbaka till samhället, folk anar inte hur pass mycket bara. Det kostar en slant att göra en skatepark, men kommunen får tillbaka det dubbla i längden, förklarar han.