Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skärpt kontroll i värmen

Nu har nya vattenprover i tagits i Finspångs badsjöar. Christer Larsson från Medley, som också sköter Finspångs badhus, har besökt 18 av kommunens 368 sjöar.

För att ta ett vattenprov förs en behållare långt ner i vattnet för att fyllas. Sedan skickas testet iväg på analys för att senare presenteras på smittskyddsinstitutets hemsida.

För att ta ett vattenprov förs en behållare långt ner i vattnet för att fyllas. Sedan skickas testet iväg på analys för att senare presenteras på smittskyddsinstitutets hemsida.

Foto: Carolina Nilsson

FINSPÅNG2008-07-11 03:00
Det var andra gången sjöar med badplatser testades för i sommar. Ytterligare ett test görs om några veckor och det som testas är vattentemperatur, vattenkvalitet och algblomning. Fara vid 15 grader
Alger trivs när vattennivån passerat 15 grader och vanligast är de blomningar av blågrön alger som har små gasblåsor som gör att de kan flyta upp till ytan. - Vid förra testet klarade sig alla sjöar utan anmärkning, säger Christer Larsson när Folkbladet träffar honom vid provtagningen vid Gronsjöbadet. Provtagningen görs på uppdrag av kommunen. Det är nämligen kommunens ansvar, enligt Badvattenförordningen, att vidta lämpliga åtgärder ifall ett badvattens badvattenprofil tyder på att det finns risk för utbredning av cyanobakterier, makroalger eller marina alger i badvattnet. Några sådana åtgärder har kommunen alltså inte behövt vidta till hittills i år. - Här var siktdjupet 1,70, säger Christer efter att han släppt i en svartvit platta vid Gronsjöbadet. Tre meter siktdjup
Det är sista sjön att undersöka innan proverna skickas iväg för analys. Christer Larsson kollar siktdjupet i varje sjö, som mest har han sett tre meter ner i Tisnaren. - Men det finns en hel del mörka sjöar här i kommunen, säger han. I stort sett alla sjöar höll 19 grader. Analysresultaten kommer inom några dagar, och kan bland annat avläsas på smittskyddsinstitutets hemsida med adress http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se/. Badplatser förstörs
Vid sin genomgång av badsjöarna kunde Christer Larsson lite dystert konstatera att många badplatser misskötts av besökare. - Badplatserna i sig är bra så länge de får vara ifred. Folk leker med livbojarna och kastar i dem i sjön eller så ligger de på stranden. Det finns även märken efter hundar som bitit i dem, säger han. Efter skolavslutningen dök personal från Medley vid badplatserna. Bland annat hittades en cykel i Lotorp och en gammal parkstol i vattnet vid Bönernbadet. - Och så glas och burkar, det hittar vi överallt, säger Christer Larsson.
Blågrönalger: Samlas tillräckligt stora mängder blågrönalger får vattnet en intensivt gulgrön färg och blir mer eller mindre ogenomskinligt. Mer än 50 procent av de blågröna algerna är giftiga och därför rekommenderar smittskyddsinstitutet att man inte badar när vattnet är uppenbart grumligt eller färgat av ansamlingar av alger. Vid provtillfället vecka 24 klarade sig alla sjöar som testades i Finspångs kommun utan anmärkning och fick betyget tjänligt. Källa: http://badplatsen.smittskyddsinstitutet.se/.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om