Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skarpsynt hundägare hittade fasade växten

En uppmärksam hundägare såg hur det på en plats i centrala Finspång finns ett bestånd av den väldigt spridningsstarka, invasiva arten parkslide och kontaktade kommunen via mejl för att varna. Bekämpar man växten på fel sätt så växer den sig nämligen ofta starkare.

Det är på kommunens mark, men i slänten ned mot några tomter som hundägaren fick syn på ett parkslidebestånd.

Det är på kommunens mark, men i slänten ned mot några tomter som hundägaren fick syn på ett parkslidebestånd.

Foto: Ida Larsson

Finspång2021-09-09 08:30

– Det här är ett bestånd som vi vet om och vi började bekämpa det förra året. Nu gör vi dock ingenting med det eftersom senaste nytt från Länsstyrelsen är att man ska avvakta, säger Marika Sjödin, naturvårdssamordnare på Finspångs kommun.

Parkslide har sedan i början av 1900-talet funnits förvildad i Sverige och Östergötland. Det tros enbart finnas honplantor av växten i Sverige vilket gör att de inte kan sprida sig via frön. Via rötter och stamdelar kan de dock föröka sig kraftigt och konkurrera ut andra växter samt orsaka skador på både byggnader och rör.

Det aktuella beståndet som hundägaren sett växer vid gamla banvallen, vid korsningen av cykelvägen och Kraftkärrsvägen.

– Det här är ett av flera bestånd vi har i Finspångs kommun. Jag skulle säga att vi har ungefär 15-20 bestånd på kommunens mark och på privatägda marker vet jag inte, säger Marika Sjödin.

En del av dessa bestånd har kommunen fått vetskap om via tips från allmänheten. 

– Även om vi visste om just det här beståndet så är det ändå bra att man rapporterar in. Det kan vara så att det finns parkslide som vi har missat. Kartläggningen av växten har egentligen precis bara börjat. Tidigare har vi haft väldigt bra koll på framförallt jättelokan, som även den är invasiv, men att arbeta med parkslide är ganska så nytt, säger Marika Sjödin.

Marika Sjödin berättar att det runt om i landet idag genomförs försök för att se hur parkslide bäst bekämpas. Gör man det på fel sätt riskerar man att göra beståndet ännu större och starkare. 

– Vi får avvakta och se vilka råd som kommer från Länsstyrelsen framöver helt enkelt, säger Marika Sjödin.

Om man ser ett parkslidebestånd i Finspång, vad ska man göra då?

– Om det är på kommunal mark så får man väldigt gärna rapportera in det till oss. Jag tror att vi har koll på de flesta bestånden som finns i de centrala delarna men om det är lite i skymundan så är det inte säkert att vi vet om det. Är man inte säker på om det är kommunal mark så är man ändå välkommen att höra av sig så att vi kan kolla upp det. 

– Och sedan är det bra om man även rapporterar in fyndet till invasivaarter.nu så att det är möjligt att kartlägga var bestånden finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!