Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Skarp kritik efter utredning om dödsolyckan vid Villa Veras rivning

"Ingenting har gjorts rätt." Den konsult som på uppdrag av kommunen utrett dödsolyckan i samband med rivningen av Villa Vera är skarpt kritisk till hur frågan hanterats.

FINSPÅNG2004-01-30 06:00
Det är konsulten Erik Schale, Aktiv Affärsutveckling, som på uppdrag av kommunstyrelsekontoret har utrett dödsolyckan i samband med rivningen av Villa Vera vid Svälthagsskolan i maj förra året. I utredningsrapporten är han skarpt kritisk till hur hela ärendet kring rivningen har skötts. Han menar att hela hanteringen av frågan, från det att kommunfullmäktige beslutade om rivning och ända fram till rivningen och olycksdagen, har varit katastrofal. Erik Schale går till och med så långt att han skriver att det hela skulle kunna sammanfattas med orden: "Ingenting har gjorts rätt".
"Rivningen har utförts utan rivningstillstånd av okunnig personal utan egentlig arbetsledning och arbetsmiljölagens regler har helt åsidosatts", skrivs i utredningsrapporten. Vidare påpekas att det inte har funnits någon initiativkraft att försöka ta hand om situationer som har "hamnat mellan två stolar". "Man har trott eller på annat sätt utgått från att andra gjort vad som behövts. Ingen kontroll har skett. Rivningslaget har i stort sett lämnats ensamt att utföra rivningen", skrivs i utredningsrapporten.

Felaktigt sätt
Det var den 9 maj som en 57-årig man, som arbetsprövade inom Återvinningen, kommunens sysselsättningsenhet, omkom i samband med ett rivningsarbete. Tre män arbetade med att riva baracken Villa Vera, som hade stått oanvänd en tid, vid Svälthagsskolan då olyckan inträffade. En vägg rasade vid olyckstillfället och två av de tre männen hann ut, medan en klämdes fast och avled. Arbetsmiljöinspektionen utredde händelsen och i den utredningen kom man också fram till rivningen utförts på ett felaktigt sätt och att de som utförde arbetet inte hade tillräckliga kunskaper för att göra det på rätt sätt.

Lika påpekanden
Arbetsmiljöinspektionen påpekade även en brist i det faktum att kommunen inte hade gjort någon skriftlig arbetsmiljöplan som talade om i vilken ordning rivningen skulle utföras. Detta krävs i arbetsmiljölagen. Detta påpekas också i Erik Schales utredningsrapport.
Arbetsmiljöinspektionen menade att ytterligare ett problem var att det fanns brister i kommunens systematiska arbetsmiljöarbete. Det saknades skriftliga uppgifter om vad sysselsättningsenhetens chef skulle ha för delegering av arbetsuppgifter. Precis samma saker som påpekas i den nu gjorda utredningen, med andra ord.
I ett svar på de krav som arbetsmiljöinspektionen ställde uppgav kommunen till exempel att den arbetsmiljöutbildning som skulle ha hållits året innan blev inställd, men att den i stället skulle genomföras under hösten. Så har också skett och utbildningen fortsätter även i vår. Kommunen uppgav också att de skriftliga delegationerna skulle ses över, ett arbete som nu pågår. En skriftlig arbetsmiljöplan hade redan ordnats då svaret skrevs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om