Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ska lära andra läsa

FINSPÅNG
I början av april startar en studiecirkel för blivande läsombud i Finspång.
Läsombudens uppgift är att hjälpa personer på gruppboenden och dagcenter med läsning och biblioteksbesök.

Cirkeldeltagarna Yvette Yderfors, Christina Andersson och Lisbeth Darago.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Cirkeldeltagarna Yvette Yderfors, Christina Andersson och Lisbeth Darago. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2003-04-04 00:00
Läsning är en självklarhet för de flesta av oss. För dem med utvecklingsstörning är det inte lika enkelt.
Det vill det landsomfattande projektet Rätten till läsning råda bot på. Projektet har finnits sedan 1994. I höstas startade det i Östergötland. Norrköping blir först ut i länet med att starta utbildning för läsombud. Därefter kommer Finspång.

<b>Inspiration</b>
Nyligen genomfördes en informations- och inspirationsdag på biblioteket för personal inom omsorgerna. Cirka tio personer från vården deltog. Länets projektledare Ingelin Angerborn från Linköping, berättade om vad det innebär att vara läsombud.
- Läsombudet ordnar bland annat högläsning och biblioteksbesök, håller sig orienterad om det material som finns utgivet på lättläst svenska och är ett stöd för de boende när det gäller läsning. Det är bra om det finns två läsombud på varje enhet.

<b>Prioritera</b>
Den som ska bli läsombud får gå en studiecirkel som anordnas av Studieförbundet Vuxenskolan. I Finspång är det Christina Andersson om ska leda studiecirkeln. Hon arbetar på Östermalms serviceboende, som stöd för döva utvecklingsstöda.
-Jag älskar själv att läsa, det är nog en förutsättning, säger hon.
På frågan om personal inom omsorgen har tid även med denna uppgift i sitt späckade schema, förklarar hon att det handlar om att prioritera.
- Läsning är mycket bra för våra boende.
Hennes kollegor Yvette Yderfors och Lisbeth Darago instämmer.

<b>Lättläst</b>
- Det här var ännu intressantare än jag trodde, säger Yvette i kaffepausen.
Hon och de övriga deltagarelyssande bl a till Tom Weegar från Centrum för Lättläst. Centrum för lättläst ger ut lättlästa böcker i olika genrer, tidningen 8 sidor med lättlästa nyheter, förenklar texter och utbildar i konsten att skriva lättläst.
- Flera grupper har nytta av lättlästa böcker och tidningar, sade Tom Weegar bland annat. Till exempel människor med funktionshinder eller nyanlända invandrare som håller på och lär sig svenska.
Projektet Rätten till läsning drivs i samverkan mellan kommunerna i länet, Föreningen för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna (FUB), Östsam, länsbiblioteket, Studieförbundet vuxenskolan och Centrum för lättläst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om