Vi har berättat om kommunens besparingsplaner inom skolverksamheten. En av skolorna som planerades att avvecklas var Svälthagsskolan, med 104 elever i förskoleklass till årskurs tre.
Föräldrar samlade in hundratals namnunderskrifter i ett försök att rädda Svälthagsskolan, men under onsdagens kommunstyrelsesammanträde beslutades att lägga ner skolan hösten 2025.
– Tragiskt att det tas kortsiktiga beslut. Nu tas ett fungerande koncept, på en skola med fina studieresultat, och läggs i graven. Jag förstår att man måste spara nu, men på sikt kommer det kosta kommunen pengar, säger Sara Forsell, ordförande i Svälthagsskolans skolråd.
Enligt Sveriges Lärare minskar inte elevantalet i samma utsträckning på västra sidan av Finspång.
– Jag förstår inte varför en skola läggs ner på västra sidan, där det finns flest barn. Förutom Svälthagsskolan har Basvägens förskola och Viggestorps förskola lagts ner på västra sidan. Det är väldigt oroväckande, säger Sara Forsell.
Enligt kommunens underlag väntas barnantalet på lång sikt minska ännu mer i Finspång efter 2028.
– Det går inte att veta hur det kommer bli om så många år. En graviditet är nio månader. På västra sidan var det många som köpte hus på 1970-talet, det kan bli generationsskifte, då kan många barnfamiljer flytta hit, säger Sara Forsell, som har två barn på Svälthagsskolan:
– Jag känner oro för hur det ska bli. Skolan har inga hemmasittare och är bra på att anpassa för elever med särskilda behov. Jag valde en liten skola för att mina barn ska känna sig trygga och bli sedda.
Hon betonar att Svälthagsskolan är lagom stor och att lärarna ofta ordnar temadagar.
– Både elever och personal trivs jättebra, det visar sig tydligt eftersom många lärare jobbat där i många år. De ska inte vara säkra på att lärarna följer med till Viggestorp, säger Sara Forsell.
Kommunalrådet Mats Annerfeldt (S) och utbildningsrådet Mikael Wallin (L) förstår besvikelsen.
– Påverkade blir vi alltid när vi tar såna här beslut. Men vi sitter i en sits som hela kommunsverige gör. Vi måste ta ansvar för den ekonomi vi har, säger Mikael Wallin.
– Vi måste se till helheten och strukturen, säger Mats Annerfeldt.
Svälthagsskolan har hundra procent behöriga lärare.
– Skolans lärare riskerar inte att bli uppsagda, utan erbjuds att följa med till Viggestorpsskolan, säger Mikael Wallin.
– Vi hoppas att alla duktiga pedagoger följer med. Till skillnad mot situationen med Bergska gymnasiet, finns eleverna kvar och kan samlokaliseras, säger Mats Annerfeldt.
Sverigedemokraterna röstade mot nedläggningen av Svälthagsskolan, men utan gehör.
Nytt beslut angående pedagogiska omsorgen vid Ljusfalls friskola togs också på mötet.
– Vi har tecknat ett nytt avtal att fortsätta på nuvarande sätt i ännu ett år, säger Mats Annerfeldt.
Renovera delar av Lotorps skola, planera ny förskola i Hällestad 2026, renovera Hällestad skola 2027, inrymma Anpassad grundskola i Nyhemsskolan från 2028, avveckla två förskolor i Sonstorp och Ljusfalls förskola, är andra åtgärder som kommunstyrelsen har beslutat att genomföra.
– Med det här paketet börjar vi få ordning på sektor utbildnings ekonomi, men det är viktigt att se till att allt genomförs, konstaterar Mats Annerfeldt.