Ska Finspång stavas med å eller o?
I gamla tider dyker namnet stavat som Finspong upp på flera ställen. Bland annat på stationshuset och på ett gammalt lok som döpts till Finspong, på en bild från 1873.
Faktum är att Siemens Energy ibland stavar orten med Finspong, vilket pressansvariga Madeleine Davidsson förklarar så här:
– Vi stavar i princip alltid Finspång med å, men ibland går vi över till att stava Finspong med o och då handlar det om kontakter utomlands, där man har svårt att förstå vår bokstav å.
Tror du att Siemens skulle välkomna att Finspång ändrades officiellt till Finspong, med tanke på länder, som inte har å med i sitt alfabet?
– Nej, det tror jag inte alls, utan vi ska fortsätta att stava Finspång, som vi gör idag och sedan får vi på Siemens fortsätta att stava Finspång med o, i vissa speciella sammanhang och vid vissa utlandskontakter.
Det här hittade vi vid en sökning på internet:
"Namnet Finspång, eller det ursprungliga "Finsponga", tros ha tillkommit på 1300-talet och kan betyda "Fotgängarnas broställe".
I skriftliga källor nämns år 1390 en ”Botvid i Finsponga” och samma år även att de två männen ”Vibjörn i Thoristorp” och ”Niklis i Wigistorp” haft affärer med östra Finsponga.
Ändelsen ”Fin” i namnet Finspång tros komma från ordet ”finna”. Ordstammen ”Fin”, lär betyda ”söka stig” eller ”väg för foten”.
Ändelsen ”spång” kommer av det fornsvenska ordet ”spang” vilket betyder ”något över en å”.
Namnet Finspång skulle alltså kunna betyda ”Fotgängarnas broställe” och har förklarats med att många passerat sjöarna.