Ett vargpar har sedan vintern 2017/2018 funnits i ett område mellan Finspångs kommun och Borensberg. Vargreviret Långbogen är, enligt länsstyrelsen i Östergötland, det första som konstaterats i länet i modern tid.
Under hösten 2019 bekräftades att vargparet hade fått valpar. Inventeringar i vintras visade att det förmodligen rörde sig om sex valpar. Inventering av varg genomfördes mellan 1 oktober och 31 mars och spillning från en sjunde valp har hittats, mellan Nykil och Gammalkil i Linköpings kommun, i slutet av februari.
– Vi vet att det rör sig om tre honvalpar och två hanvalpar och två av valparna har inte kunnat könsidentifieras, berättar Mia Kjällander, vilthandläggare vid länsstyrelsen.
Kan vargparet ha fått ännu fler valpar?
– Det skulle kunna vara så, men det vet vi inte. Vargar kan ibland få uppemot åtta valpar.
Hur länge stannar valparna i reviret innan de söker sig vidare?
– Jag kollade upp den här frågan med Viltskadecenter och de sa att fjolårsvalparna kan ha börjat flytta på sig redan i januari, men det kan hända att de stannar till kommande höst, och då är kvar i reviret i upp till ett år, påpekar Mia Kjällander.
Länsstyrelsens personal har konstaterat vargobservationer på flera olika platser i länet, exempelvis vid Larstorp väster om Finspång, med hjälp av spillning och dna-prover, i slutet av mars.
Kan någon av valparna bilda revir i närheten av det nuvarande Långbogenreviret?
– Det är väldigt olika hur vargar rör sig. Enligt Viltskadecenter är vargars genomsnittliga flytt mellan 10 och 40 mil. När det gäller vargparet i Långbogenreviret kom tiken från Norge och hanen från Örebrotrakten.
Eventuellt kan vargparet i Östergötland föda en ny kull med valpar innan sommaren.
– Det kan bli så att vargparet föder en ny kull med valpar i maj, men det vet vi inte.
Det anordnades informationsmöte om vargreviret, i Missionskyrkan i Finspång i början av mars, där djurhållare bland annat ifrågasatte om det ska finnas ett vargrevir i länet. Vargarna har framförallt rört sig i ett område mellan Hällestad, Vånga, Borensberg och Ljungsbro.
Finns det plats för fler vargar i Östergötland?
– Det får vi se hur det kommer att gå. Vi får avvakta och se, framåt sensommaren och hösten, vart fjolårsvalparna i kullen har begett sig och om vargparet har fått någon ny valpkull, konstaterar Mia Kjällander.