Ölstadsjön, som ligger bredvid golfbanan i Finspång, blev naturreservat år 2000. Under mitten av 1800-talet sänktes vattennivån i sjön för att skapa jordbruksmark. Det var en mindre lyckad satsning och behovet av att restaurera området vid den tre hektar stora sjön, som håller på att växa igen, har funnits länge.
Nu har Länsstyrelsen i Östergötland, via LONA-bidrag, beslutat att ge totalt 5,3 miljoner kronor till åtta våtmarksprojekt i länet.
Klart mest får Finspångs kommun, cirka 2,9 miljoner kronor, till satsningen vid Ölstadsjön. Sjön är ett attraktivt fågelområde, där många fågelarter vistas.
– Det är väldigt mycket pengar, en supersatsning. Det är kommunens enda naturreservat som vi sköter själva, de övriga ansvarar länsstyrelsen för. Roligt att vi får möjlighet att genomföra det här. Det är ett stort arbete, säger Matilda Hagstam.
Exempel på åtgärder är reglering av vattennivån (lågt på sommaren och högt under höst och vinter), bygga vallar mot golfbanan som skydd mot översvämningar, vandringsstigar på vallarna, bygga öar för fåglarna, förhindra att området växer igen och skapa mer öppet vatten.
– Vi har fått rapporter om att det kan finnas PFAS (ett samlingsnamn för tusentals framställda kemikalier) i sjön. Då måste vi hantera det först, i annat fall kan vi börja restaureringen efter sommaren. Målet är att arbetet ska vara klart senast 2027, säger Matilda Hagstam.
Kommunen får dessutom LONA-bidrag på cirka 145 000 kronor för tänkbara åtgärder vid Lillsjöbäcken. Vi har tidigare berättat om återkommande problem med stora mängder vatten som får gång- och cykelvägen och närliggande områden vid Lillsjöbäcken att svämma över. Till exempel händer det ganska ofta att Sjöviks förskola, som bedriver mycket utomhuspedagogik, inte kan använda en stor del av uteområdet.
– Vi har anlitat en konsult som ska göra förstudie på hur vi kan förebygga att dessa översvämningar inträffar. Vi har bland annat en förskola som ofta drabbas och gång- och cykelvägen samt elljusspåret i området.
Förhoppningen är att hitta lösningar på hur vattenflöden kan fördröjas på olika sätt.
– Tanken är att konsulten ska lämna in förslag på åtgärder under det här året, och vi ska titta på både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. I den bästa av världar kan vi sätta igång med förbättringsarbeten i år, säger Matilda Hagstam.