Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tremiljonerssatsning vid sjö: "En supersatsning"

Planerna har funnits ända sedan naturreservatet bildades för 24 år sedan. Tack vare mångmiljonbidrag kan nu Ölstadsjön restaureras. "Vi är jätteglada", säger naturvårdssamordnaren Matilda Hagstam.

Tack vare LONA -bidrag kan Ölstadsjöns naturreservat restaureras.

Tack vare LONA -bidrag kan Ölstadsjöns naturreservat restaureras.

Foto: Marika Sjödin

Finspång2024-04-13 12:00

Nyheten i korthet

  • Ölstadsjön, ett naturreservat i Finspång, ska restaureras med hjälp av ett bidrag på 2,9 miljoner kronor från Länsstyrelsen i Östergötland.
  • Restaureringen syftar till att reglera vattennivåerna, bygga öar för fåglar och förhindra att området växer igen, vilket ska gynna det rika fågellivet.
  • Arbetet beräknas vara klart senast 2027, men kan försenas om det upptäcks PFAS (en grupp kemikalier) i sjön.

Ölstadsjön, som ligger bredvid golfbanan i Finspång, blev naturreservat år 2000. Under mitten av 1800-talet sänktes vattennivån i sjön för att skapa jordbruksmark. Det var en mindre lyckad satsning och behovet av att restaurera området vid den tre hektar stora sjön, som håller på att växa igen, har funnits länge.

Nu har Länsstyrelsen i Östergötland, via LONA-bidrag, beslutat att ge totalt 5,3 miljoner kronor till åtta våtmarksprojekt i länet.

Klart mest får Finspångs kommun, cirka 2,9 miljoner kronor, till satsningen vid Ölstadsjön. Sjön är ett attraktivt fågelområde, där många fågelarter vistas.

– Det är väldigt mycket pengar, en supersatsning. Det är kommunens enda naturreservat som vi sköter själva, de övriga ansvarar länsstyrelsen för. Roligt att vi får möjlighet att genomföra det här. Det är ett stort arbete, säger Matilda Hagstam.

undefined
Matilda Hagstam, naturvårdssamordnare i Finspångs kommun, påpekar att det är en supersatsning vid Ölstadsjön.

Exempel på åtgärder är reglering av vattennivån (lågt på sommaren och högt under höst och vinter), bygga vallar mot golfbanan som skydd mot översvämningar, vandringsstigar på vallarna, bygga öar för fåglarna, förhindra att området växer igen och skapa mer öppet vatten.

– Vi har fått rapporter om att det kan finnas PFAS (ett samlingsnamn för tusentals framställda kemikalier) i sjön. Då måste vi hantera det först, i annat fall kan vi börja restaureringen efter sommaren. Målet är att arbetet ska vara klart senast 2027, säger Matilda Hagstam.

Kommunen får dessutom LONA-bidrag på cirka 145 000 kronor för tänkbara åtgärder vid Lillsjöbäcken. Vi har tidigare berättat om återkommande problem med stora mängder vatten som får gång- och cykelvägen och närliggande områden vid Lillsjöbäcken att svämma över. Till exempel händer det ganska ofta att Sjöviks förskola, som bedriver mycket utomhuspedagogik, inte kan använda en stor del av uteområdet.

undefined
Sjöviks förskolas uteområde tidigare i år.
undefined
Så här såg det ut vid Lillsjöbäcken i månadsskiftet januari/februari innan gång- och cykelvägen stängdes av.

– Vi har anlitat en konsult som ska göra förstudie på hur vi kan förebygga att dessa översvämningar inträffar. Vi har bland annat en förskola som ofta drabbas och gång- och cykelvägen samt elljusspåret i området. 

Förhoppningen är att hitta lösningar på hur vattenflöden kan fördröjas på olika sätt.

– Tanken är att konsulten ska lämna in förslag på åtgärder under det här året, och vi ska titta på både kortsiktiga och långsiktiga lösningar. I den bästa av världar kan vi sätta igång med förbättringsarbeten i år, säger Matilda Hagstam.

LONA-bidrag

LONA står för Lokala naturvårdssatsningen.

Det är personer som arbetar på en kommun som kan ansöka om bidrag för våtmarksprojekt via länsstyrelsen.

Projekt kan initieras och drivas av föreningar och privatpersoner, men det kommunen som ansöker om bidraget. 

Det kan handla om restaurering och anläggande av våtmarker, till exempel igenläggning av diken, skapande av svämmiljöer, sumpskog eller tvåstegsdiken, men även förberedelsearbete inför restaurering eller anläggande av våtmarker.

I år betalar Länsstyrelsen i Östergötland ut 5,3 miljoner kronor i bidrag till åtta nya våtmarksprojekt i länet. Av dessa beviljades mest pengar till restaurering av Ölstadsjön, nästan tre miljoner kronor.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!