Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sista kvinnogillet nerlagt

FINSPÅNG
I Finspång hölls ställningarna längst.
Men nu har den sista bastionen i landet fallit. I dagarna lade Finspångs kvinnogille ner verksamheten. Gillet blev 82 år.
- De flesta medlemmarna är mellan 70 och 90 år. Det går inte längre att få folk att ställa upp. Det är svårt att få ihop en styrelse, säger Asta Ekman, gillets sista ordförande.

Kassören Elisabeth Jansson ( i mitten) hyllades med en glasstatyett på Finspångs kvinnogilles sista möte. Till vänster Elsie Pettersson, ordförande i åtta år på 1960-talet, och till höger Asta Ekman som blev gillets sista ordförande.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Kassören Elisabeth Jansson ( i mitten) hyllades med en glasstatyett på Finspångs kvinnogilles sista möte. Till vänster Elsie Pettersson, ordförande i åtta år på 1960-talet, och till höger Asta Ekman som blev gillets sista ordförande. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-12-05 00:00
Gillet har haft starka band till kooperationen. När det bildades 2 januari 1920 - Tora Pettersson var den första ordföranden - hette det Finspångs kooperativa kvinnogille.
- Gillets uppgift var att lära kvinnor att handla rätt, att handla kontant. Det var en stor sak på 20-talet, säger Asta Ekman, ordförande de sex sista åren.
Månadsmötena förr hölls i gamla Centrumvaruhuset och senare på Viberga. För cirka 15 år sedan togs kooperativa bort ur namnet, som förkortades till Finspångs kvinnogille.
- Förr serverade vi kaffe och demonstrerade olika varor i NÖK-butikerna. Det har vi inte gjort på länge, säger Asta Ekman.

<b>Två starka skäl</b>
Kvinnogillet har spelat ut sin roll. Det är det andra starka skälet till att gillet gjort sitt. Det andra skälet är den höga åldern bland medlemmarna.
- Vi börjar bli till åren. De flesta är mellan 70 och 90 år. Bara tre är yngre än 70, förklarar Asta Ekman.

<b>40 medlemmar</b>
Hur många medlemmar som var med vid starten finns ingen uppgift på. Inte heller antalet när gillet var som störst. I slutskedet låg medlemsantalet runt 40.
- 50 procent av dem har kommit till våra möten, säger Asta Ekman.
Elsie Pettersson har deltagit i 44 år. Hon kom in i gillet 1958 och var ordförande i åtta år på 1960-talet. Hon erinrar sig att antalet medlemmar då var ett 60-tal.
Ingrid Dahlin och Mary Carlsson har längsta tiden i gillet. Båda var på plats på sista mötet i Folkets Hus, som samlade 25 medlemmar. Innan Asta Ekman slog klubban i bordet för sista gången intogs en gemensam måltid.

<b>Kassören hyllad</b>
Elisabeth Jansson uppvaktades med en glasstatyett för att hon de senaste 20 åren haft företroendeuppdraget som kassör.
- Statyetten fick vi en gång av NÖK. Vi tyckte att Elisabeth var värd att få den när gillet inte längre finns kvar, säger Asta Ekman.
Samtliga ledamöter i sista styrelsen avtackades med en bukett rosor av medlemmarna. Finspångs kvinnogille hann med att 80-årsjubilera. Nu är verksamheten nerlagd.
- Men flera av oss kommer säkert att gå ihop och träffas, säger Elsie Pettersson och Asta Ekman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om