Kommunalvalet
Marielle Blomvik, 34, Finspång, elevassistent:
Det behövs mer stöd inom skolvärlden – fler lärare och elevassistenter. Hur ska ni lösa den biten?
Lise-Lott Öhr (V):
– Det ska lösas genom att anställa fler, det behövs fler vuxna som kan jobba i förebyggande syfte. Alla ska kunna klara skolan bra. Det handlar om att tillsätta resurser.
Mats Annerfeldt (S):
– Vi vill ha särskilda undervisningsgrupper på varje enhet och ha kompetent personal i dessa grupper. Vi vill stärka skolhälsovården, det är många som har problem med psykisk ohälsa.
Torgny Maurer (SD):
– Det behövs mer lärare och elevassistenter. Jag skulle vilja se ordningsomdömen och betyg redan i årskurs 4. Vi ligger lågt bland landets skolkommuner, det måste finnas en grundläggande ordning i skolan.
Mikael Wallin (L):
– Vi behöver ge mer nära stöd till eleverna. Mer välutbildad personal måste in. Mer stöttning när det gäller psykisk ohälsa.
Kristin Andersson (KD):
– Att se till att det finns fler vuxna i skolan. Att fortsätta arbetet med flexigrupper, där de elever som behöver får det stöd och hjälp de behöver.
Hugo Andersson (C):
– Om det behövs, måste vi först omprioritera inom skolan. Om det inte räcker måste vi ta fram mer pengar.
Inge Jacobsson (M):
– Vi vill ha en resursskola och anställa fler specialpedagoger. Att lära sig svenska från början i tidig ålder är viktigt.
Linda Gunnstedt, 51, Lotorp, montör:
Det behövs anställas mer personal och skapas mer humana scheman inom vården. Mer tid, mer resurser, mer folk – hur ska ni lösa det?
Lise-Lott Öhr (V):
– När det gäller bättre scheman inom den kommunala vården har vi fått igenom ett förslag om att ta bort delade turer inom vården. Ett annat sätt att är att gå ner till sex timmars arbetsdag, det kommer kosta, men det behövs kvalitet.
Mats Annerfeldt (S):
– Vi vill avskaffa ofrivilliga delade turer och vi behöver bli fler anställda med tillsvidaretjänster. Det behövs mer folk för att kunna jobba vidare med schemafrågorna.
Torgny Maurer (SD):
– Att ta bort ofrivilliga delade turer har vi tagit beslut om, men det verkar väldigt svårt. Det hänger ihop med svårigheterna att rekrytera personal. Höjda löner, öka yrkets attraktivitet och fler karriärvägar är några förslag.
Mikael Wallin (L):
– Att arbeta mer med arbetsmiljön och förstås är bra löner viktiga. Att fortsätta få bort de delade turerna och att de äldre vi tar hand om inte ska behöva få möta så många olika personer i sin vardag.
Kristin Andersson (KD):
– Att pesonalen som jobbar inom vården ska kunna påverka sin arbetsmiljö mycket mer än i dag. Det kan vara hur man jobbar och arbetstider. De ofrivilliga delade turerna måste bort på sikt.
Hugo Andersson (C):
– Vi måste bli duktigare på rekrytering och vara en ännu bättre arbetsgivare. Det finns många fördelar med att bo i Finspång, jämfört med andra kommuner. Det måste vi framhålla.
Inge Jacobsson (M):
– Det ska finnas bra karriärmöjligheter inom yrket. Bra arbetsmiljö och lön är förstås också viktigt.
Veronica Kindblom, 54, Finspång, montör:
Tycker att det är konstiga prioriteringar, det läggs många miljoner på att bygga om Bergslagstorget när pengarna skulle behövas inom vård och omsorg. Hur vill ni prioritera kommunens pengar?
Lise-Lott Öhr (V):
– Kommunens pengar måste gå dit det behövs mest, men vi behöver också göra Finspång attraktivt, så att man vill bo här. Det är självklart att det ska prioriteras i människovärden, men att folk ska vilja bo i kommunen är också viktigt.
Mats Annerfeldt (S):
– Det är många hål det behöver stoppas i. Vi behöver göra investeringar för att göra centrum mer attraktivt, det kommer bli jättefint när det är klart.
Torgny Maurer (SD):
– Det kostar att bygga om något rejält, det var tvunget att göras något för centrum var väldigt nedgånget. Det vi hade åsikter om var utformningen och hur lång tid det tog, vi ville att medborgarna skulle bli mer delaktiga i utformningen.
Mikael Wallin (L):
– Jag håller med om att det gjorts en hel del felprioriteringar. Vi ville inte lägga lika mycket pengar på centrum. Vi vill investera och prioritera skolan, vården och omsorgen.
Kristin Andersson (KD):
– Sparsamt. Vi kommer vara tvungna att se över våra utgifter. Vi väntar oss en tuff framtid ekonomiskt och måste verkligen fundera på vad vi ska investera i.
Hugo Andersson (C):
– Ombyggnaden av centrum var ett måste och gör att vi har lättare att locka hit folk som vill bo och arbeta här. Man måste skilja på investeringar och pengar i dagliga driften.
Inge Jacobsson (M):
– Pengarna som satsats i centrum hade behövts till äldreboenden och LSS-boenden. Nu får kommunen betala miljonbelopp i vite för att vi inte klarar tidskraven att ordna platser till boenden.
Abdul Razaq, 50, Finspång, SFI-student:
Hur ska ni ordna fler jobb i Finspång?
Lise-Lott Öhr (V):
– Genom att gå ner till sex timmars arbetsdag medför det att mer personer behövs inom olika yrken. Vänsterpartiet satsar på ett klimatomställningsprogram, som innebär att många arbetstillfällen skapas, även i Finspångs kommun.
Mats Annerfeldt (S):
– När det gäller detaljplan och mark ligger vi efter i dag. Vi har satsat på en företagslots och när det gäller bygglov har vi nu snabbare återkoppling. För detaljplaner skulle jag vilja ha en bättre synbarhet utåt för hur vi jobbar. Vi vill fortsätta utveckla Tillväxt Finspång.
Torgny Maurer (SD):
– Försöka marknadsföra kommunen på ett bra sätt, som en landsbygdskommun med vackra skogar och många sjöar. Förbättra kommunikationerna till Linköping och Örebro, för att få fler att bosätta sig här och skapa bra industrimark.
Mikael Wallin (L):
– Vi måste få ett bättre näringslivsklimat. Vi vill starta en näringslivsavdelning för att etablera fler företag i kommunen. Sedan behöver vi utveckla Tillväxt Finspång för att skapa fler jobb.
Kristin Andersson (KD):
– Bygga upp företagsklimatet för att få fler företag till kommunen och därmed fler jobb. Vi "skriker" efter folk till vård och omsorg, där finns det jobb att få.
Hugo Andersson (C):
– Att få fram ny verksamhetsmark, så vi kan välkomna fler företag som skapar mer jobb. Vi ligger efter med det, men jobbar också hårt för att det ska bli bättre.
Inge Jacobsson (M):
– Det ska gå fort och snabbt att få tillstånd via kommunen, inget ska dras i långbänk. Det ska vara enkelt för företag och privatpersoner att etablera sig i Finspång.