Tyska industrikoncernen Siemens undersöker för närvarande möjligheter att avyttra hela sin energiverksamhet, som innefattar gasturbiner, vind, ångturbiner och transmission.
Bland annat uppges Mitsubishi Heavy Industries vara involverade i samtal, enligt källor till den amerikanska nyhetssajten Bloomberg.
– Det förs diskussioner med ett antal företag, det är något som görs kontinuerligt. I nuläget handlar det om rykten och spekulationer eftersom inget är nära förestående, säger Hans Holmström.
Det har nyligen hållits stormöte på Siemens i Finspång angående att koncernen ska knoppa av enheten Gas and Power till ett separat bolag. En ny stor energijätte ska skapas med 80 000 anställda och intäkter på 27 miljarder euro.
– Företaget ska börsnoteras nästa år. Jag tror det är bra och något som gjorts tidigare inom Siemens. Bolaget som knoppas av kan fokusera på framtida energifrågor.
Har försäljningen av gasturbiner minskat mycket de senaste åren?– Ja, marknaden har gått ner under några år. Rysslands ekonomi har det svårt, landet investerar inte i el-produkter. Tyskland försökte stänga ner sin kolkraft, men har startat upp kolkraftverk igen, vilket går emot EU:s satsning på miljöfrågor.
Han påpekar att marknaden i Syd- och Latinamerika är fortsatt bra, att Thailand är på uppgång igen, men att det går trögt i Kina.
Hur ser det ut för verksamheten i Finspång, har ni minskat personalstyrkan?– Antalet konsulter har minskat något, men vi har fortfarande några hundra inom företaget. Vi har cirka 2 650 anställda i dagsläget och verksamheten i Finspång står sig starkt, även med internationella mått mätt, betonar Hans Holmström.
Behöver de anställda känna oro för sina jobb?– Inte mer än tidigare. En del är funtade så att de alltid oroar sig, medan andra alltid tror att det kommer gå bra.
Hans tror på en ljusning på den europeiska marknaden eftersom många länder inte vill bli förknippade med den smutsiga kolkraften.
– Vi jobbar mycket med ren förbränning i Finspång och ligger långt fram när det gäller vätgas, vars enda restprodukt är vatten. Vätgas är framtidens energibärare. Det forskas mycket inom området och det kommer aldrig vara brist på vätgas. Det är ett stort tryck på miljöfrågor i världen, inte minst beroende på Greta Thunberg, konstaterar Hans Holmström.