Siemens köper Alstom ? får slottet på köpet
FINSPÅNGSiemens köper Alstom för cirka 10 miljarder kronor. I lördags skrevs papperen på och senast i oktober ska allt vara klart.
Sven Johansson, Martin Backström och Lars Lommen Gustafsson hoppas att Siemens menar allvar med att satsa på verksamheten i Finspång. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Alla har nog mer eller mindre misstänkt att det skulle bli Siemens, säger Sven Johansson på verkstadsgolvet.
Han och kollegorna informerades tidigare på dagen om köpet.
- Jag tycker att det känns som att Siemens är ett företag som kommer att satsa på oss och vår kunskap.
<b>Fortsatt självständigt</b>
Det folk på verkstadsgolvet varit mest oroliga för är att Alstom skulle lägga ner verksamheten i Finspång. Nu hoppas man att det blir som det är sagt, att Siemens satsar och låter industriturbinsidan arbeta självständigt och fortsätta utvecklas.
I och med köpet kommer Siemens att bli näst störst i världen på industriturbiner. Världsledande är amerikanska General Electric, som också var ett av företagen som det ryktats om som möjlig köpare av köpa Alstom. Det satte troligtvis EU stopp för och det är också EU som nu ska granska Siemens köp av Alstom.
Steg 1 av försäljningen innefattar de "små" turbinerna från verksamheten i England. Den affären väntas bli klar den här veckan. Steg 2 innefattar försäljningen av verksamheten i Finspång och ansökningarna är lämnade till EU som nu ska granska om affären uppfyller konkurrenskraven.
- I bästa fall kan affären vara klar om fyra till fem veckor, det normala är dock att det tar fyra till fem månader.
- Därför säger vi att affären ska vara klar före den 1 oktober, säger Lars Josefsson, vd för Alstom i Sverige.
Då kommer 80 procent av verksamheten att vara Siemensägd. Fram tills dess kommer det att pågå en process om hur Siemens vill "ta hand om" sin nya verksamhet.
<b>Ett stort fack</b>
Från fackligt håll är man positiva till att Siemens blir de nya ägarna.
- Det är skönt att det äntligen är klart, även om det år för tidigt att säga något om hur det blir i framtiden, säger Mikael Wiström, ordförande i SIF.
Han hoppas att SIF, Metall och CF så småningom kan gå samman i en fackklubb och på det sättet bli en starkare förhandlingspartner.
En viss oro har dock funnits bland de 200-250 anställda på kraftturbinsidan som blir kvar i Alstom, men med tanke på orderingången den senaste tiden dämpas den oron.
- Vi har inte haft en så stor orderingång sedan 1970-talet då kärnkraften etablerades, säger informationsdirektören Göran Skoglund.
Trots att det rått en viss osäkerhet kring försäljningen av Alstom har man lyckats ta hem flera stora ordrar, bland annat till Ringahals och Forsmark.
- Jag tror att vi kommer att få se fler positiva effekter nu sedan köpet är klart, säger Göran Skoglund.
<b>Slottet på köpet</b>
Slottet och alla fastigheter ingår i köpet men kvarvarande Alstom kommer att kunna hyra in sig i lokalerna. Vilken stol Lars Josefsson kommer att sitta på i framtiden är dock i nuläget inte klart.
- Just nu sitter jag ju på två stolar, säger han.
Dels som vd, dels involverad i kraftturbinverksamheten.
- Men vi har ju ett par månader på oss att diskutera den frågan.
Det är mycket som ska diskuteras den närmaste tiden, inte bara stora frågor som rör ett företag i den absoluta världstoppen, utan också små frågor, som hur man ska göra med alla upptryckta visitkort och brevpapper.