Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Siemens har nya adepter

Siemens i Finspång, har skapat en möjlighet för sju akademiker, med utländsk bakgrund, att underlätta deras försök att komma in på arbetsmarknaden.

Nytt projekt. Ett för Siemens nytt mentorprojekt med adepter med utländsk bakgrund har inletts i Finspång. Här ses första kullen adepter och mentorer. Längst till höger Michael Yousef, Mats Rosander och Louise Fältskog, som jobbar med projektet.

Nytt projekt. Ett för Siemens nytt mentorprojekt med adepter med utländsk bakgrund har inletts i Finspång. Här ses första kullen adepter och mentorer. Längst till höger Michael Yousef, Mats Rosander och Louise Fältskog, som jobbar med projektet.

Foto: Sören Boström

FINSPÅNG2015-11-12 07:00

– Det här ser vi som ett led i vårt mångfaldsarbete och samtidigt handlar det ju om en aktuell fråga, med tanke på alla flyktingar som kommer till Sverige, säger Mats Rosander kommunikationsdirektör hos Siemens.

– Normalt sett använder vi våra mentorer till anställda inom företaget, så det här är första gången vi använder våra mentorer till personer, som finns utanför företaget.

– På det här viset hoppas vi kunna bidra till att människor med utländsk bakgrund, kan komma in på den svenska arbetsmarknaden och det här är ett projekt som vi driver tillsammans med organisationen Mitt Liv.

Kommer de här sju akademikerna att få jobb inom Siemens efter projektet?

– Det kan vi inte garantera och det är i första hand inte därför vi startar det här projektet, säger Michael Yousef, som är ledare för Diversity Board inom Siemens. Utan framförallt är det för att låta de här sju adepterna, som vi matchar med varsin mentor från vårt eget mentorskapsprogram, få mer insikt om hur ett industriföretag i Sverige fungerar och få möjlighet att bygga sig en uppfattning om hur man kan ta sig in ett sådant här företag, som av många kan uppfattas som att det har tjocka väggar och svårt att tränga sig in i.

– Om det sedan skulle visa sig att någon eller några av de här sju, matchar ett ledigt jobb efter projekttiden, så kan det förstås bli aktuellt med en anställning.

– Jag kan också tillägga att normalt sett, använder vi våra mentorer till anställda inom företaget, så det här är första gången vi använder våra mentorer till personer, som finns utanför företaget.

Har Siemens någon annan nytta av projektet?

– Ja, vi ser det här som en möjlighet att utveckla våra medarbetare i företaget genom att de får mer förståelse för kulturella skillnader som finns och bättre förståelse för personer med utländsk bakgrund.

– Men vi ser det även som ett bidrag till att vi får bättre genomslagskraft i förhandlingar och diskussioner, med våra kunder, leverantörer och samarbetspartners, där de flesta av dessa finns utanför Sveriges gränser.

Handlar det om ett engångsprojekt?

– Det här projektet tillsammans med Mitt Liv sträcker sig över ett knappt år. Sedan kommer vi att göra en utvärdering, om vi vill fortsätta det här samarbetet eller inte.

Claire Karlsson, verksamhetsansvarig hos Mitt Liv, säger så här:

– Givetvis är det så att alla som är med i såna här projekt, just nu har vi 39 adepter i olika företag i Östergötland, hoppas att via projekten få jobb, precis som alla arbetslösa. Projekten i sig garanterar dock inga jobb, men däremot får alla adepter en större kunskap och förståelse för den svenska arbetsmarknaden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om