Siemens bjöd in journalister

Journalister från flera länder var på onsdagen inbjudna till Siemens i Finspång för att få veta mer om den 3D-printningsteknik företaget arbetar med.

Monterar. Oskar Gunnarsson och Göran Aldin är två av de som arbetar med att montera ihop turbiner.

Monterar. Oskar Gunnarsson och Göran Aldin är två av de som arbetar med att montera ihop turbiner.

Foto: Erika Wiman

Finspång2014-09-18 08:56

Siemens i Finspång har i många år arbetat med att ta fram en teknik för att kunna 3D-printa komponenter. Sedan 2009 har man två printrar som kan printa i metall som man tror ska revolutionera arbetet.

– Det är en kulturförändring på arbetsplatsen. I början skrattade de andra åt oss, sedan börjar de komma med idéer och nu tar man med det i beräkningen, säger Andreas Graichen som leder arbetet.

Nu vill teamet bakom tekniken att utvecklingen ska ta ett hopp framåt, berättar Vladimir Navrotsky, doktor i teknik, som är vetenskapsmannen bakom Siemens arbete på området. Därför behöver man få spridning för idéerna och då bjöds teknikjournalister från flera olika länder in.

Först fick de inbjudna journalisterna en bakgrund till varför det här händer just här, från vallonernas invandring till STAL och jetmotorn som sedan blev veteranen i Siemens turbinutbud.

– Vi säger skämtsamt att här i skogen har man ingenting annat att göra så då uppfinner vi saker, sa Vladimir Navrotsky.

Därefter bussades journalisterna till Norrmalmsverkstaden där de fick se hur turbinerna monteras. Detta för att förstå var de komponenter man printar så småningom hamnar. Sen var det dags för dagens höjdpunkt – Lavalverkstaden där man har printrarna.

Förenklat går tekniken till så att ritningar överförs som en fil till maskinen som sedan lager för lager, 0,2 millimeter i taget, bygger upp komponenten från metallpulver med hjälp av en brännare. Det är en extremt noggrann teknik som gör att det går att bygga till exempel rotorblad som inuti är uppbyggt av ett finmaskigt nät, ungefär som ett fågelben. Det gör då komponenten både hållbart och lätt.

Efter flitigt fotograferande, där det var tillåtet, och många frågor av olika karaktär (en jobbade på artikel om hur 3D-printing förändrar verkstäderna och andra om tekniken i sig) avslutades besöket med lunch på Slottsmässen innan journalisterna fick resa hem igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om