Totalt handlar det om sex unga tjejer, de flesta under 15 år, som utsattes för mannens sexuella ofredanden och hot. Vi har pratat med mamman till en av tjejerna, som är 14 år gammal.
– Vi har gått och väntat på datumet när domen skulle komma. Nu känns det som att vi kan gå vidare, säger mamman.
Det var i våras som hennes dotter tillsammans med ett par kompisar hade kontakt med en 28-årig man från Norrköping. Enligt utredningen trodde mannen att tjejerna var intresserade av att ha sex med honom. Efter att de sagt nej började han skicka allt hotfullare meddelanden.
"Du ska ABSOLUT dö", skickade mannen till den 14-åriga flickan. Hon fick även ta emot ett stort antal filmer där mannen onanerade.
– Hon är fortfarande väldigt rädd. Hon vill inte gå på stan med sina kompisar. Hon är rädd för mannens släktingar och för att han ska komma ut, säger mamman.
Mannen har nu dömts av Norrköpings tingsrätt för totalt fyra fall av olaga hot, åtta fall av sexuellt ofredande samt ett ofredande. Den rättspsykatriska utredningen visar att mannen begått gärningarna under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Därmed döms han till rättspsykiatrisk vård.
– Det var den domen vi hade hoppats på. Han får nu rätt hjälp och stöttning. Det är bra att man fått stopp på den här mannen. Det kunde ha slutat betydligt värre. Hade han inte upptäckts är min känsla att det kunde gått lika långt som den fruktansvärda händelsen i Kimstad, säger mamman och syftar på den man som dömts för bland annat grov våldtäkt mot en nioårig flicka.
Enligt utredningen lider 28-åringen av ett generellt gränsöverskridande, försämrat omdöme och bristande insikt. Själv har han medgett att han skickat meddelanden och filmer med sexuellt innehåll, men förnekar brott. Han har inte haft uppsåt då han trodde att tjejerna var i 18-årsåldern och att det handlat om samtycke. När det gäller hotet om att den 14-åriga flickan skulle dö, menar 28-åringen att han var ironisk och att han inte hade någon avsikt att hota henne.
Kristin Salokannel är gruppchef för polisens ungdomsenhet. Hon säger att det är vanligt att unga får meddelanden med sexuell innebörd.
– Det är både vuxna och andra barn som skickar den här typen av bilder. Vi tror dessutom det finns ett stort mörkertal då många skäms för att berätta. Från polisens sida är vi väldigt tydliga med att det är de som skickar bilderna som gör fel, det är de som begår brott, säger hon.
Vad kan man som förälder göra för att förebygga att barn ska drabbas?
– Det är viktigt att man som vårdnadshavare har en naturlig dialog med barnen, så att barnen vågar berätta och anmäla när de får den här typen av meddelanden. Som förälder gäller det att intressera sig för vad barnen har i sina mobiler, man måste vara aktiv.
– Ungdomar lever stora delar av sina liv på de här sociala plattformarna, då är det bra att man som vuxen vet hur man umgås på de här kanalerna, säger Kristin Salokannel.
Mamman till den 14-åriga flickan är tacksam över att man inom familjen redan innan händelsen hade pratat mycket om sociala medier.
– Det gjorde att hon varje gång det kom ett meddelande kom med mobilen till oss. Efter händelsen har vi sagt åt henne att hon inte ska lägga sig i och skriva till personer hon inte känner. Men det går ju inte som förälder att hålla 100 procent koll på en tonårings mobil, säger mamman.