I vårändringsbudgeten för 2015 föreslår regeringen en satsning på traineejobb och utbildningskontrakt som vägar in på arbetsmarknaden för arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år.
Syftet är att minska ungdomsarbetslösheten och underlätta generationsväxlingen inom välfärden. Traineejobb ska vara möjliga både inom välfärdssektorn och inom sektorer på hela arbetsmarknaden där det finns bristyrken.
– Jag ser positivt på satsningen. Vi har en arbetsmarknad i Finspångs kommun som inte är lätt för ungdomar. Det finns inte många serviceyrken inom exempelvis restaurangnäringen och vi har inget stort affärsutbud. Det är ofta där många ungdomar tar första stegen i arbetslivet, säger Stefan Carlsson, (V).
Han nämner även de stora utmaningarna som väntar inom äldreomsorgen.
– Det är svårt att rekrytera personal. Välfärdssektorn är en bransch där det kommer finnas bristyrken. Genom traineejobben kan intresse och engagemang skapas. En person som utbildar sig till undersköterska kan bli kvar i både kommunen och yrket efter utbildningen.
Förutom vård- och omsorg nämner han även andra områden.
– Jag kan tänka mig trainee även i skolans värld. Behovet av lärare kommer vara stort i framtiden. Men även inom industrin och näringslivet kan det behöva säkras upp rekryteringar på sikt, säger Stefan Carlsson.
Han understryker problemen med ungdomar som hamnar utanför arbetsmarknaden.
– Det är en riskfaktor att vara arbetslös och inte ha någon sysselsättning. Både ekonomiskt och att inte ha något vettigt att göra. När det gäller 16–20-åringar fokuserar Samordningsförbundet i Finspång på dem. Kommunen har ett särskilt ansvar för att de ska ha någon form av sysselsättning, säger Stefan Carlsson.
Utbildningskontrakt är en annan viktig del av 90-dagarsgarantin för arbetslösa ungdomar. Utbildningskontraktet syftar till att arbetslösa ungdomar mellan 20 och 24 år ska påbörja eller återgå till studier med målsättningen att fullfölja en gymnasieutbildning.
I vårändringsbudgeten föreslår regeringen en satsning på utbildningskontrakt på totalt cirka 380 miljoner kronor under 2015. För kommande år beräknas satsningen uppgå till cirka 800 miljoner kronor årligen. Utbildningskontrakt föreslås träda i kraft tidigast den första augusti 2015.