– Absolut. Jag har haft kontakt med Norrköpings kommunalråd Lars Stjernkvist och vi är helt överens om att det här blir en gemensam satsning från Norrköpings och Finspångs kommuner, att försöka få batterifabriken till Norrköping.
Vad tror du om chanserna att fabriken hamnar i Norrköping, i konkurrens med 20 andra kommuner i Sverige?
– Jag tror att Norrköping och Finspång tillsammans har en mycket god chans att vinna den här dragkampen. Bland annat för att Norrköping har en fin hamn och annan bra infrastruktur och vi i Finspång har bra kompetens via Siemens och vår högteknologiska industri här samt den årliga utbildningen av nya välutbildade studenter från Curt Nicolingymnasiet.
Skulle den här stora fabriken kunna bli en möjlighet för arbetslösa i Finspång också?
– Ja, men precis som man alltid poängterar, gäller det för alla att utbilda sig så mycket man kan, så man kan konkurerra om jobben med sin kompetens.
Hur positivt skulle det vara att få fabriken till Norrköping?
– Mycket positivt förstås. Nu får man lite olika siffror om hur stor fabriken blir och hur många anställda det ska vara, men oavsett det så handlar det ju om en stor industrietablering, med många arbetstillfällen och därmed möjlighet till fortsatt bra utveckling för Norrköping och även Finspång.
– Sedan att vi i Norrköping och Finspång satsar på såna här gemensamma projekt, utan att bry oss om några kommungränser och se våra två kommuner som ett gemensamt arbetsmarknads- och tillväxtområden, känns mycket bra.
– Norrköping är en stor och växande kommun och Finspång har långa industritraditioner att luta sig mot och här finns även idag mycket industrikompetens, så en eventuell etablering av en batterifabrik kan ses som en regional fråga för hela norra Östergötland.
Under senare delen av mars väntas företaget bakom batterifabriken, ta beslut om vilken kommun man väljer för fabriken.