Chokladsemlor och vaniljsemlor. Semlor med kardemumma, utan kardemumma, med kanel, nutella. Ja, vad du helst önskar finns det nog en semla för ändamålet.
Klart är dock att semmelfebern har slagit till på allvar och det kommer bara bli en större epidemi fram till semmeldagen den 13 februari. Eller fettisdagen som är det korrekta namnet.
Sandra Larsson jobbar på Lottas konditori och bageri i Finspång. Hon berättar att det redan nu är rejält tryck från semmelfantasterna.
– Det har det varit redan sedan första advent när våra saffranssemlor började komma, säger hon.
Just saffranssemla är en specialare som bageriet erbjuder i juletid och som blivit rejält poppis.
– Det har de. De är ju lite gulliga också eftersom de är gula och bulliga och så. Men alla gillar det inte. En del blir sura och tycker att man förstör – och andra blir helt saliga och tycker att det är jättekul, säger hon.
Saffranssemlan har ingen plats i den ordinarie semmel-repertoaren och finns inte att få tag i såhär års. Det gör däremot så väl weinersemla som chokladsemlor. Men någon riktigt udda semla erbjuder inte Lottas bageri och konditori i år, inte än iallafall.
Sandra Larsson ser mycket fram mot sin personliga favoritdag, fettisdagen.
– Det riktiga semmeldagen är egentligen en katastrofdag men jag älskar verkligen att jobba då! Det är kö redan innan vi öppnar och så står man bara och matar semlor hela dagen, säger Sandra.
Förra året fick hon känna på kaoset på riktigt då hon var ensam i butiken de sista timmarna.
– Det var verkligen kö hela vägen ut. Till slut var klockan sex och jag hade fortfarande kö, haha, säger hon.
Både hos Lottas och hos Lindahls märks semmelhysterin av såhär redan i början av året. Pernilla Lindahl på Lindahls konditorier berättar att det redan den 2 januari ringde folk och frågade när butikerna ska börja med semlor.
Det är den traditionella semlan som går allra bäst, men alla sorter uppskattas.
För den som vill ha laktosfritt eller glutenfritt gäller det dock att ha lite framförhållning, de tenderar att ta slut lättare.
– Det blir ju inte att man gör lika stora volymer av det, säger Pernilla Lindahl.
Hon berättar att man ännu inte bestämt vad det blir för specialsemla som kommer att dyka upp i deras butiker i år.
– Vi brukar nästan alltid försöka ha någon lite mer speciell men det vet vi inte än. Ofta är det så att man såhär i början föredrar den traditionella semlan. Det är först efter fettisdagen som det brukar börja efterfrågas lite annat, säger hon.