Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Selesjö herrgård dagens vandringsmål

En ganska okänd herrgård från 1700-talet i Finspångs norra delar.

Sven-Erik Pettersson från Naturskyddsföreningen tillsammans med Marita och Lars-Göran Göransson som äger Selesjö herrgård.

Sven-Erik Pettersson från Naturskyddsföreningen tillsammans med Marita och Lars-Göran Göransson som äger Selesjö herrgård.

Foto: Sören Boström

Finspång2021-06-10 11:00

Hört talas om Selesjö herrgård i Finspång?

Herrgården och omgivningarna i norra delen av kommunen, var målet för Naturskyddsföreningen i Finspångs senaste utflykt.

– Det handlar om en vacker miljö, precis vid sjön Hunn, berättade Sven-Erik Pettersson som höll i vandringen tillsammans med frun Lena.

Det blev en vandring på drygt sex kilometer, förbi herrgården, gamla torp och torpruiner.

Väl framme vid herrgården, togs deltagarna emot av nuvarande ägarna, Lars-Göran och Marita Göransson:

– Vi har ägt herrgården sedan 2015, berättar Lars-Göran. Då hade herrgården stått tom i några år, så vi har rustat upp bland annat tak och fasader på både herrgården och flyglarna. Men varsamt eftersom herrgården är förklarat som byggnadsminne.

När byggdes herrgården?

– Den byggdes 1782, men det finns dokument om gården från 1382. Då ägdes den av Askeby kloster och sen kom Bo Jonsson Grip in som ny ägare under några år. Han lär ha varit den rikaste som funnits i Sverige och ägde 150 gårdar bara i Östergötland. 

– Sedan har det funnits många ägare genom århundradena, säger Lars-Göran Göransson. Bland annat Reijmyre Glasbruk och det sägs att när det skulle startas ett glasbruk i Rejmyre i början av 1800-talet, var det i Selesjö herrgård man gjorde upp avtalen.

Bor ni här fast?

– Nej, vi har herrgården som ett fritidshus, säger Marita Göransson. Här brukar vi vara under bland annat påsken, sommaren och julen. 

Arrangemanget skedde i samarbete med Studiefrämjandet.

Karta: Rejmyre
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!