Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Segdragen hyrestvist

Två år har gått sedan hyresavtalet mellan ägarna till Reijmyre glasbruk och Finspångs kommun undertecknades. Fortfarande har inte kommunen fått in en enda krona i hyra.

Lång tid. Kommundirektör Anders Axelsson har under lång tid försökt få till en lösning angående den hyrestvist som finns mellan Reijmyre glasbruk och kommunen.

Lång tid. Kommundirektör Anders Axelsson har under lång tid försökt få till en lösning angående den hyrestvist som finns mellan Reijmyre glasbruk och kommunen.

Foto: Strand Mikael

FINSPÅNG2017-12-09 08:30

– Vi för en bra dialog med kommunen och siktar på en lösning i början av nästa år. Vi tolkar hyresavtalet olika. I övrigt har jag inga kommentarer att ge, säger Arnfinn Röste, numera ensam ägare till glasbruket.

Den 19 oktober 2015 köpte Arnfinn Röste, Ulf Rosén och Björn Waage glasbrukets verksamhet av konkursboet. Finspångs kommun hade dessförinnan via ett extrainsatt möte i kommunstyrelsen köpt glasbrukets lokaler och tagit ansvar för den förorenade marken runt omkring glasbruket. Detta var en given förutsättning från köparna om affären skulle bli av.

Kommunen ägde nu alltså glasbrukets lokaler och samma dag, den 19 oktober, skrevs hyresavtalet mellan kommunen och det nya bolaget Reijmyre glasbruk 1810 AB. Hyresavtalet är för kommunens räkning undertecknat av Anders Härnbro (S), då ordförande i kommunstyrelsen och kommundirektör Anders Axelsson. Från glasbrukets sida skrevs avtalet under av Arnfinn Röste och Ulf Rosén, som numera inte är delägare utan vd.

Avtalet gäller från 19 oktober 2015 till 30 september 2025. Reijmyre glasbruk 1810 AB ska betala 374 715 kronor exklusive moms per år, vilket blir 31 226 kronor exklusive moms per månad. Hittills har inte en enda krona betalats i hyra för de 6 014 kvadratmeterna som glasbruket förfogar över.

– Glasbrukets ledning har bestridit hyresnivån utifrån fastighetens skick. Björn Andersson, tidigare vd för Vallonbygden, och Ulf Rosén har diskuterat och kommit fram till ett nytt hyresavtal för 2017. Men något beslut har inte tagits eftersom vi vill ha en lösning på den tidigare hyresskulden från hösten 2015 och hela 2016, säger Anders Axelsson.

Nu är det snart 2018 och ingen lösning verkar vara i sikte.

– I början av nästa år bör vi ha kommit fram till ett beslut. Men först ska parterna vara överens. Sedan ska det till ett politiskt beslut om en annan hyresnivå eftersom hela affären där hyresnivån ingick är taget som ett politiskt beslut från början, förklarar Axelsson.

Det var väldigt bråttom när affären genomfördes och hyreskontraktet skrevs under hösten 2015.

– Det är sant. Med facit i hand så hade båda parter kanske för bråttom. Hade vi kunnat sitta ned och ha en mer fördjupad dialog, utan att en konkurs varit inblandad så hade hyresavtalet förmodligen landat på ett annat vis från början, berättar Axelsson.

Om en ”vanlig” hyresgäst inte betalar hyran på två år så lär den vara vräkt vid det här laget.

– Hmm. Mina uppdragsgivare har gett mig i uppdrag att hyran ska betalas från och med hösten 2015. På det sättet finns det inga tveksamheter. Sedan har kommunen ett ansvar för hela hantverksbyn, poängterar Anders Axelsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om