Se upp för isarna - de kan vara farliga
När yttertemperaturen legat långt under nollstrecket under en tid kan en tur på sjöisen verka trevligt. Men hur vet man om isen håller och vad ska man ha med sig ut? Tyge Vind har svaren på frågan.
Foto: Lillemor Molin
- I dag avråder jag från att gå ut på sjöisarna runt Finspång. Snön som ligger på är väldigt fluffig och isolerar därför bra. Den behöver först försvinna så värmen i isen kan släppas ut, förklarar han.Föreningen Bråvallaskrinnarna har Tyge Vind varit med i sedan starten 1978. Många som rapporterar om isläget på sjöarna i Finspångs kommun har lång erfarenhet.- Det finns de som förvärvat sina kunskaper genom generationer och bott vid sjön de rapporterar om hela livet, säger Tyge Vind.Blir man medlem i Friluftsfrämjandet och Bråvallaskrinnarna kan man få utbildning i säkerhet och is. På klubbens hemsida finns många bra råd om vad man ska ha med sig vid en tur på sjön. I föreningens historia har inga dödsfall inträffat vilket borgar för goda kunskaper i hur man bäst färdas på is. Tyge Vind har ett par råd på vägen:- Åk aldrig ensam och åk inte på is du inte vet något om, avslutar han.
När sjövattnet sjunkit till fyra grader är det vind- och lufttemperaturen som avgör hur fort en is lägger sig. Oftast lägger sig den första isen en kall och klar natt och börjar i en lugn vik och längsmed stränder. Det kalla klara vädret är ett måste för att den värme som frigörs under isläggningen ska kunna stråla ut. Snö som ligger kvar på isen isolerar och isen kan inte växa på undersidan och bli tjock och bärande. Källa: smhi.sewww.skridsko.net och www.frilufts.se/norrkoping
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!