Se upp för fjolårskalvar!

Fjolårskalvar som stöts bort från älgkorna så här års är en stor trafikfara. I ytterligare ett par veckor får de som är ute på vägarna vara uppmärksamma på älgkalvarna.

Foto:

FINSPÅNG2011-05-17 03:00

I Finspång hände en olycka på grund av älg så sent som i söndagskväll. Olyckan skedde på väg 178 mellan Regna och Hävla. Föraren till fordonet väjde för älgen och körde in i ett träd. Tack vare den låga hastigheten, skadades ingen allvarligt i olyckan. Sedan slutet av april har älgkorna stött bort sina fjolårskalvar för att i lugn och ro föda nya.

- De här unga älgarna är lite vilsna och springer oftare ut på vägen, säger Stig Samuelsson, länsansvarig jägare inom Nationella Viltolycksrådet.

Lag att anmäla
Det vimsiga beteendet beror mycket på att kalvarna ännu inte lärt sig att vara ensamma. Så snart de vant sig vid det, kommer de lugna ner sig enligt Stig Samuelsson.

För den som krockar med ett vilt djur finns bara en sak att göra. Anmäl händelsen till polisen.

- Det spelar ingen roll om djuret blir skadat. Så fort man nuddat ett djur med sitt fordon, ska detta anmälas, säger Stig Samuelsson.

Även om många olyckor slutar med att djuret ligger dött vid sidan av vägen, finns det en del som springer till skogs. Då kommer jägare med hund till platsen och spårar upp viltet.

- Om jägaren påträffar djuret får man bedöma skadan. Ser det ut att klara sig får det gå. Annars avlivar vi det direkt, säger han.

Färre vildsvinsolyckor
Även om älgstammen inte påverkats nämnvärt av den kalla vinter, finns det andra djur som blivit färre.

- De kultingar som föddes tidigt har med stor sannolikhet inte klarat sig utan fryste ihjäl, säger Stig Samuelsson.

En minskning av antalet vildsvin är positivt för trafiken. Men fortfarande ligger rådjur klart i topp bland vilt som är inblandade i olyckor. Av 45 rapporterad olyckor i år, var 31 kollision med rådjur.

- Något klart svar på varför de är på vägarna oftare har jag inte. Men till viss del beror på att deras naturliga ställen att hitta mat på, är i anslutning till vägar, säger Stig Samuelsson.

Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om