Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

SD-kritik: "Dåliga beslutsunderlag"

Sverigedemokraterna kritiserar de styrande partierna för dåliga och sena beslutsunderlag. "Det ger ett demokratiunderskott", säger Torgny Maurer (SD).

När det gäller öppningen av Bergslagsvägen i centrum, stöttade SD återremissen av L, M och V på senaste kommunfullmäktige.

När det gäller öppningen av Bergslagsvägen i centrum, stöttade SD återremissen av L, M och V på senaste kommunfullmäktige.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-09-29 08:00

Förra veckan skrev vi om dagbarnvårdarhuset i Grytgöl som nu inte ska läggas ned, utan får en chans till fortsatt överlevnad. Även den omtalade öppningen av Bergslagsvägen förbi nya vårdcentrum vållade debatt. På onsdag ska den frågan upp på extrainkallade möten både i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

– I båda fallen handlar det om dåliga beslutsunderlag. Den styrande minoriteten (S+C+KD) skulle tjäna på att vara mer transparanta. När det gäller dagbarnvårdarhuset så ville jag lyfta det på en politisk nivå, när frågan först kom upp i kommunstyrelsen, men det var inget annat parti som var intresserat av det då, säger Torgny Maurer, gruppledare för Sverigedemokraterna i Finspång.

Nu har Grytgöls framtidsförening till och med 31 januari 2021 på sig att få fram en aktör som kan driva verksamheten vidare. 

– Vi i SD ville ge dem mer tid, men fick inte igenom det. Det är viktigt att verksamheten blir kvar för landsbygdens överlevnad. Kommunen ska inte sparka undan benen för verksamheter som fungerar bra, förklarar Maurer.

När det gäller öppningen av Bergslagsvägen i centrum, så stöttade SD återremissen av L, M och V på senaste kommunfullmäktige. 

– Inte så mycket för pengarna. 14,6 miljoner kanske är den kostnaden det ska vara. Men vi vill veta vad vi går till beslut på. Vi har fått ett så otroligt klent beslutsunderlag. Vad kostar till exempel den konstnärliga utsmyckningen? undrar Kai Hallgren, vice gruppledare för SD i Finspång.

Lyssnar styrande politiker för mycket på tjänstemännen?

– Ja, vi anser det. Vi är folkvalda och vill ha insyn i kommunen, just nu handlar det om ett demokratiunderskott. Den styrande minoritetens arbetssätt innebär en stor tilltro till förvaltningen, säger Torgny Maurer.

Hugo Andersson (C), är förste vice ordförande i kommunstyrelsen samt miljö- och samhällsbyggnadsråd.

– SD måste förstå processen. Kommunen måste förhålla sig till lagen om offentlig upphandling, det går inte att plocka bit för bit om vad saker och ting kostar, säger han.

Har förvaltningen för mycket att säga till om?

– Hela organisationen är uppbyggd efter att vi styr kommunen efter inriktningsbeslut och strategisk plan. Det finns en tydlig gräns mellan politiken och förvaltningen. Vi kan inte ha diskussioner om alla detaljfrågor i kommunstyrelsen, då skulle aldrig mötena ta slut, säger Hugo Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!