Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sätter betyg på hästkunskap

- Jättekul och väldigt spännande.
Så säger ridskolechef Cecilia Aronsson om det blivande samarbetet mellan ridskolan och Bergska.
Kanske kan hästprofilen innebära både flera hästar och mer personal till Torstorp.

Hästskötsel står på schemat när Bergska och Ryttarkamraterna startar hästprofil. Cecilia Aronsson tar hand om undervisningen i hästämnena. Solo kanske också kan lära ut hur det går till. 
FOTO: TITTI OLOVSSON

Hästskötsel står på schemat när Bergska och Ryttarkamraterna startar hästprofil. Cecilia Aronsson tar hand om undervisningen i hästämnena. Solo kanske också kan lära ut hur det går till. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-03-29 06:00
Som Folkbladet tidigare har berättat satsar Bergska skolan på en hästprofil från och med nästa läsår. 12 elever ska då kunna läsa hästkunskap som en del av sina gymnasiestudier.
- Det är samma kurser i hästkunskap som finns på naturbruksgymnasierna, berättar Cecilia Aronsson.
Det är hon som håller i hästundervisningen, som innefattar både teori och praktik. Cecilia får nu användning för den utbildning till naturbrukslärare som hon gått i Uppsala. Som ridskolechef är hon också ridlärare, men nu får hon alltså direkt tillämpa just naturbruksläraryrket.

Kursplaner
Det finns fortfarande mycket detaljplanering som återstår, men vissa saker kan Cecilia dock berätta.
- Två dagar i veckan är det undervisning här. Ridning ingår, liksom körning, häst- och stallskötsel samt teorilektioner på sal.
Det finns fastställda kursplaner över vad som ska ingå och vilka mål som ska uppfyllas. Och jo, det blir betyg och skrivningar även i hästdelen av utbildningen.
- När det gäller betyg i den praktiska delen får jag göra en sammanvägning av vad jag sett under terminen. Närvaron räknas också in.

Utökning
Första året räknar Cecilia med att mellan 30 och 50 procent av hennes arbetstid går åt till gymnasieundervisningen, för att sedan öka.
- Redan till hösten behöver vi nog ta in personal på extratimmar och vartefter behöver vi nog utöka mer. Kanske också med fler hästar, men det vet vi inte än.
Cecilia berättar att det finns ett liknande samarbete mellan skola och ridskola i Upplands Bro.
- Vi har varit där på studiebesök och fått mycket information och tips. Detta ska verkligen bli kul, utvecklande både för Ryttarkamraterna och mig personligen att göra något nytt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om