Satsning på väg att gå över styr?
Finspångs kommuns kostnader för Rejmyre-projektet har skenat den senaste tiden. Totalt kostade det kommunen och FFIA nästan 1,8 miljoner kronor förra året. Dessutom har en nedskrivning av gästgiveribyggnadens värde med 7,1 miljoner kronor gjorts i år.
I mars i år skrevs gästgiveribyggnadens värde ner med drygt 7,1 miljoner kronor. Det är den största anledningen till kommunens stora kostnader för Rejmyre-projektet den senaste tiden. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Det hela gjordes för att rädda en bygd, för att få glasbruket att leva vidare, för att bevara en kulturmiljö och för att satsa på turismen.
Satsningen har naturligtvis kostat pengar att driva under årens lopp och Folkbladet har tagit fram siffror för hur mycket pengar kommunen lagt ner på projektet samt vilka intäkter man haft. Kostnaderna överstiger intäkterna kraftigt och siffrorna visar att kommunens kostnader skenat den senaste tiden.
Det handlar om nästan 8,9 miljoner kronor totalt. Då har vi räknat in kommunens nettokostnader förra året, drygt 1,2 miljoner kronor, det kommunala bolaget Finspångs Förvaltnings- och Industrihus AB:s (FFIA:s) nettokostnader förra året på 512 774 kronor samt den nedskrivning av gästgiveribyggnadens värde på drygt 7,1 miljoner kronor som gjorts i år (Observera att vi har inte räknat in övriga kostnader för det här året).
"Inte kosta mer"
Vi frågar kommunstyrelsens ordförande tillika FFIA:s ordförande Stig Andersson (s) hur mycket Rejmyre-projektet egentligen får kosta?
- Det får inte kosta mer. Nu lägger vi över alla delar i FFIA för att få det samlat och få en helhetskontroll på det här. Nu har vi byggt upp projektet och nu ska FFIA få det att gå runt. Vi kommer inte att göra några nya investeringar eller ombyggnader. Vi ska utveckla vissa delar, men det blir inga nya investeringar. Nu koncentrerar vi oss på att få lönsamhet i det här, säger han.
Stig Anderssons förhoppning är att gästgiveridelen ska kunna gå runt redan i år. Att få lönsamhet i hela projektet kommer dock att ta ytterligare några år.
- Kanske 2006 eller 2007. När man går in och gör en sådan här satsning kan man inte räkna med att man får lönsamhet på en gång, det måste få ta några år, säger Stig Andersson.
"En kulturinsats"
Kommunen har under projektets gång köpt fastigheter av glasbruket och renoverat dem. Enligt Christer Sävblom, vd för FFIA, har kommunen köpt totalt nio byggnader (Flera är ihopbyggda).
- Nu är allt som är upprustat uthyrt, säger Christer Sävblom.
En glas- och handelsby med flera nya företagare och ett gästgiveri har blivit verklighet under projektets gång.
Är det värt alla pengar som kommunen lagt ner i projektet och vad får kommunen tillbaka på det?
- Ja, det var en nödvändighet och det är en satsning som jag inte skulle vilja ha ogjord och vi har varit en bred majoritet bakom de här besluten. Det här är en kulturinsats som vi har gjort, vi har till exempel bevarat huset 1900, det är ett kulturhus. Går runt och titta i området och se vilken förändring som har skett. Vi kommer att få tillbaka mycket när det gäller turismen. Det kommer att göra Rejmyre känt och det är bra för hela kommunen, säger Stig Andersson.
Den största delen av den stora kostnaden den senaste tiden är den nedskrivning av gästgiveribyggnadens värde som gjordes i mars i år. Nedskrivningen gjordes för att kommunen ska kunna täcka drifts- och kapitalkostnader med de hyresintäkter som är marknadsmässigt möjliga att ta ut.
Engångskostnad
- Värdet på en fastighet utgår ifrån vad den kan generera för intäkter. Om nedskrivningen inte hade gjorts hade man inte kunnat lägga över fastigheten till bolaget. Då hade bolaget gått med ett underskott och ett aktiebolag får inte gå med underskott utan då hade kommunen fått gå in och täcka det. Nu blir de här 7,1 miljonerna en engångskostnad för kommunen, förklarar kommunens ekonomichef Anette Asklöf.
Innebär nedskrivningen av värdet att fastigheten köptes för ett överpris?
- Nej, den byggnaden var inte värd någonting då, det var ett ruckel och den kostade noll kronor. Det som var värt något var de andra byggnaderna. Det kostade 1,5 miljoner kronor totalt men det var för tre byggnader, säger Christer Sävblom.
Inte rättvist
Förra året hade FFIA också kostnader för investeringar och köp på drygt 4,4 miljoner kronor. Detta kan också läggas till den ovan nämnda totalkostnaden, men vi har valt att redovisa det separat eftersom det inte är riktigt rättvist att jämföra med rena driftskostnader då en investering och en upprustning i en fastighet samtidigt höjer värdet.
I fortsättningen ska FFIA ha ansvaret för hela Rejmyre-projektet.