Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Satsning för fler pigga barn

En projektsatsning som ska leda till piggare barn och familjer. "Vanor skapas tidigt och barn är jätteduktiga på att komma ihåg", säger Annica Franzén-Alarik.

Skelett. Genom projektet "Pigga barn" pratar Annica Franzén-Alarik bland annat om skelettets uppbyggnad.

Skelett. Genom projektet "Pigga barn" pratar Annica Franzén-Alarik bland annat om skelettets uppbyggnad.

Foto: Magnus Johansson

FINSPÅNG2016-02-09 07:00

Folktandvårdens hälsoprojekt vänder sig till de tre stora förskolorna i Finspång: Hårstorps förskola (inklusive Kvarnen), Dunderbackens förskola och Lekeberga förskola. Det rör sig om sammanlagt 18 avdelningar med totalt cirka 150 barn.

Syftet med projekt "Pigga barn" är att föräldrar, barn och personal ska få ökad kunskap om kost och rörelse.

– Jag pratar om vad vi behöver för att må bra: kost, rörelse, sömn och ett socialt liv, säger Annica Franzén-Alarik.

Hon arbetar som förskoleklasslärare och idrottslärare på Storängsskolan. Men 20 procent av sin arbetstid ägnar hon helt åt projektet "Pigga barn".

Annica besöker barnen, som är tre-sex år, vid flera tillfällen under projekttiden. Olika ämnen som kost, tänder, rörelse, kroppen och sömn tas upp. Under träffarna blir det samtal, dans och gruppen tittar på bilder och saker.

– Jag tar upp ämnena på olika sätt med mycket rekvisita. Jag visar bra och dåliga exempel med mjukisdjuren "Glufs-Glufs" och "Kanin". "Glufs-Glufs" tror att han blir stark av godis och läsk medan kaninen äter nyttiga och bra saker, säger Annica.

Hon har hämtat en del idéer från ett liknande projekt i Stockholm vid namn "Friska barn".

Folktandvården i Östergötland satsar pengar i många olika hälsoprojekt.

– Folktandvården jobbar mycket med helheten, mycket förebyggande.

Under projektperioden kommer det varje månad ut ett ”hälsobrev” till samtliga familjer. Dessutom skickades det ut information till all personal.

– Många avdelningar gör även egna uppföljningar efter mina besök. Jag har fått otroliga välkomnanden ute på förskolorna, säger Annica.

Hon påpekar att det viktigaste är vilken typ av mat föräldrarna handlar.

– Det går att ändra lite av det vardagliga. Byta ut flingorna mot mer osötad müsli och naturell yoghurt istället för sötad. Föräldrar kan även tänka på att inte skjutsa sina barn överallt och inte låta dem bli sittande vid tv-spelet eller datorn. Små barn ska inte sitta stilla för länge. Vuxna måste sätta gränser. Allt handlar om balans.

Förhoppningen är att projektet ska bli så lyckat att det sprids till fler skolor.

– Jag hoppas att det sprids, både till fler skolor i Finspångs kommun, men även till andra kommuner. Jag är otroligt intresserad av kost och rörelse och tycker det är väldigt roligt och viktigt, konstaterar Annica Franzén-Alarik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om