Sapas verkstadsklubb sätter streck
FINSPÅNGEn 87- årig epok gick i graven i lördags. Då hölls det sista årsmötet i Sapa-företagens verkstadsklubb. Klubben är nu nedlagd och i stället bildas tre nya klubbar, en på varje företag.
Tommy Ståhl och Lasse Palmqvist var sekreterare respektive ordförande under det sista årsmötet för Sapa-företagens verkstadsklubb. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- Det är med lite blandade känslor man sitter här i dag, jag tror att vi har haft en styrka i att vi har varit en så stor klubb, men jag har sagt tidigare och jag säger igen att jag tror att det kommer att bli bra med de här tre klubbarna. Jag är inte orolig.
<b>Tre nya</b>
Som Folkbladet tidigare har berättat har det beslutats att klubben, med 87 år bakom sig, som är gemensam för de tre företagen Sapa Profiler, Sapa Division Service och Sapa Heat Transfer ska läggas ner och istället bildas tre nya klubbar, en på varje företag.
Christer Adolfsson inledde lördagens årsmöte med en tillbakablick på vad som hänt på företagen under åren som klubben funnits.
<b>Minskar</b>
I verksamhetsberättelsen för det sista året står att läsa att klubben haft elva styrelsemöten och två klubbmöten under året. Medlemsantalet minskade från 905 medlemmar i januari förra året till 768 i december.
I slutorden konstateras att året varit tungt på så sätt att 41 personer sades upp på Sapa Heat Transfer och att även Sapa Profiler har lagt ett varsel om uppsägningar. "Våra företag står dock väl rustade inför en kommande konjunkturuppgång och kan se framtiden an med tillförsikt", avslutas dock slutorden.
<b>Epok i graven</b>
Christer Adolfsson liksom skyddsombudet Bengt Andersson avtackades med blommor och presenter under årsmötet.
Den sista styrelsen bestod av: Christer Adolfsson, Micael Pettersson, Leif Salama, Annita Andersson, Mats Palm, Kenneth Hertz och Göran Andersson.
Årsmötesordförande Lasse Palmqvist avslutade mötet och förklarade klubben för avvecklad. En 87-årig epok har gått i graven, men som någon uttryckte det, då är det med ålderns rätt den försvinner.
<span class=rub>Facken kan samla sig till valår</span>
<span class=ing>FINSPÅNG
- Det blir ett val som kommer att handla om rättvisa.
Det menade riksdagsman Inge Carlsson (s) när han pratade om det kommande valet inför årsmötesdeltagarna vid Alstoms och Sapa-företagens verkstadsklubbar.</span>
Traditionsenligt håller verkstadsklubbarna på Alstom och Sapa-företagen årsmöten samtidigt och så även i lördags. Dagen inleddes med en gemensam sillfrukost i Folkets Hus. Innan man delade upp sig för sina respektive årsmöten lyssnade man också gemensamt på riksdagsman Inge Carlsson (s).
Han kom mestadels att tala om det kommande valet och valrörelsen fram till dess.
- Skola, vård och omsorg kommer självklart vara viktiga frågor, men jag tror också att det blir ett val som kommer att handla om rättvisa, sade Inge Carlsson.
<B>Stora skillnader</B>
Här nämnde han till exempel skattefrågor.
Han pratade vidare om diskussionerna kring arbetstidsförkortningen där det finns förslag om en sjätte semestervecka, 38-timmars arbetsvecka eller 35-timmars arbetsvecka.
Diskussioner blev det när Inge Carlsson tog upp frågan om maxtaxan inom barnomsorgen som införts och även berättade att det finns planer på att införa något liknande inom äldreomsorgen.
- Det är stora skillnader i kostnader beroende på var i landet man bor, konstaterade Inge Carlsson.
Flera årsmötesdeltagare var kritiska till maxtaxan inom barnomsorgen och menade att den gynnar dem med mest pengar, medan de som har minst pengar i alla fall inte har råd med barnomsorgen.
<b>Förändringsår</b>
Efter diskussionerna inleddes årsmötet. Alstoms verkstadsklubb har haft 13 styrelsemöten och fem klubbmöten under det gångna året. I verksamhetsberättelsens slutord konstateras att det som vanligt varit ett år fullt av förändringar. Det talas också om att terrordådet i USA påverkat marknaden och människor.
<b>Arbetsolyckor ökade</b>
I verksamhetsberättelsen skrivs också att arbetsmiljöfrågorna under året har haft en framskjutande roll och att skyddsrondsverksamheten har blivit bättre på de olika avdelningarna. Trots detta ökade antalet anmälda arbetsolyckor under året jämfört med året innan, från 33 till 47. Vidare konstateras att jämställdhetsgruppen haft ett intensivt arbetsår. Efter att Alstom tilldelades Jämfotapriset har många besökt företaget för att se hur man jobbar med jämställdhetsfrågor.
Till ny styrelse valdes: Jan Karlsson, Peter Fransson, Claes Westin, Stefan Gårdman, Jenny Hammarsten, Stevo Dejanovic, Jan Lundgren, Jan-Erik Gustavsson och Lars Häggblad.