Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sankta Maria kyrka som Vägkyrka

Maj-Britt och Göran Öman från Leksand lyssnar koncentrerat när Lars Gjein berättar den ruggiga historien om evangelisten som kokades i olja.
Det är guidning i Sankta Maria kyrka, som för femte året har fungerat som Vägkyrka.

Guide Lars Gjein berättar om Sankta Maria för Maj-Britt och Göran Öman från Leksand. - Det här är min förlängda arm, säger han om ficklampan, vars ljuskägla hjälper honom att peka på det han berättar om. 
Foto: Gunnar Johansson

Guide Lars Gjein berättar om Sankta Maria för Maj-Britt och Göran Öman från Leksand. - Det här är min förlängda arm, säger han om ficklampan, vars ljuskägla hjälper honom att peka på det han berättar om. Foto: Gunnar Johansson

Foto:

FINSPÅNG2005-08-06 06:00
I går var sista dagen för Sankta Maria att tjäna som Vägkyrka för den här gången. Tre veckor har kyrkan kallats för Vägkyrka, vilket innebär andakter varje dag och kaffeservering i prästgården.
I Vägkyrke-konceptet ingår också att kyrkorna ska vara öppna för besökare. Det är kommunens guider som visar kyrkan. En av dem är Lars Gjein.
Han berättar förstås om kyrkans stolthet och särmärke - de medeltida takmålningarna. Det är i taket berättelsen om evangelisten Johannes i oljegrytan finns återgiven.
- Enligt legenden överlevde han behandlingen och dog en naturlig död senare, berättar Lars.

Medeltiden
Lars och de andra guiderna berättar också mycket annat om kyrkan och bygden.
- Många är förundrade över att det byggdes en kyrka mitt här ute där det är så tyst och stilla. Men det är i dag det. På medeltiden var Finspång ingenting, det var här allt hände, säger Lars.
Maj-Britt och Göran Öman besöker Sankta Maria för första gången.
- Vi tycker om att se på kyrkor. Nyligen var vi i Vreta kloster kyrka. Här i Sankta Maria har vi fått en mycket bra orientering om kyrkan. Det är bra att få guidning, man missar mycket när man går själv.
Guideverksamheten pågår längre än Vägkyrkan, från midsommar till och med 14 augusti finns guide på plats varje dag. Därefter får den intresserade boka guidning.

Hembygdsgården
Lars Gjein och hans kollegor visar också den intilliggande hembygdsgården för den som vill. Hans uppfattning är att kyrkan tilldrar sig det största intresset.
- Kyrkan står öppen under dagtid, även när jag har en visning i hembygdsgården. Men hembygdsgården är bara öppen när någon är där.
I snitt beräknar Lars Gjein att 35 personer besöker kyrkan.
- Det är spontanbesök, sen tillkommer busslaster.
Inne i prästgårdens kaffeservering räknar man med att ungefär hälften av kyrkans besökare också besöker dem. Det är något av en gissning, de har inga siffror över hela perioden.
- Det varierar väldigt mycket olika dagar, säger Ingegerd och Kurt Svensson, två av de cirka 20 personer från Risinge församling som ställer upp och sköter serveringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om