Samverkan för ökat elevstöd
FINSPÅNGSamverkan är nyckelordet i den ökade helhetssyn över skolans och förskolans elevstöd som håller på att utvecklas i Finspång. Den centrala elevstödsgruppen, Safe, har mottagits positivt och dess projekttid förlängts.
<b>Enorm förstärkning</b>
Tillsammans med specialpedagogen Anne-Sofie Ottosson och skolpsykologen Jan-Erik Åstrand blev hon en del i Safe-gruppen (Samlad aktion för elevstöd) som då också bildades. Meningen är att ett tvärvetenskapligt arbetssätt, där samverkan är nyckelordet, ska utvecklas.
- Psykologi och pedagogik vävs ihop, säger Jan-Erik Åstrand.
Han, som tidigare jobbade ensam, ser stora fördelar med det nya arbetssättet.
- Det är en enorm förstärkning. Det är bra att få ihop oika kompetenser och ser man framåt bord gruppen förstärkas och skolsköterskor och kuratorer skulle finnas med som en naturlig del, säger Jan-Erik Åstrand.
<b>Olika uppdrag</b>
Corina Liljedahl, som är specialpedagog med inriktning på särskola och grundskola, sökte jobbet i gruppen just på grund av det tvärvetenskapliga arbetssättet.
- Jag ville få arbeta på det sättet, säger hon.
De tre har ett formellt möte en gång i veckan där de går igenom olika ärenden. Däremellan kontaktar de varandra om frågor uppkommer eller om stöd behövs.
I Safe-gruppens arbete ligger många olika uppdrag. Det handlar om ett övergripande arbete med stöd och handledning. En viktig del att jobba med är till exempel kompetenshöjning av enskilda och stöd till arbetslag.
<b>Stort behov</b>
- Det finns ett behov att få stöd och ett stort behov av kompetenshöjning, behovet är stort att försöka förstå de här barnen, säger Anne-Sofie Ottosson, specialpedagog med inriktning mot förskolan.
Safe-gruppen arbetar också med att försöka komma bort i från problemfokuseringen och istället inrikta sig på att ta fram barnens starka sidor. Gruppen jobbar även med utredningar, som syftar till att ta reda på vilket problem som finns och vilka insatser som det finns behov av.
<b>Förlängt projekt</b>
Utbildningsförvaltningen har, efter drygt ett år med det nya arbetssättet, gjort intervjuer med olika personalgrupper för att se hur de ser på den nya modellen. Överlag är synpunkterna positiva. För en tid sedan tog barn- och utbildningsnämnden del av resultatet och beslutade då även att Corina Liljedahls projektanställning skulle förlängas till sommaren och sedan ska ytterligare utvärderingar göras.
Även Safe-gruppen ser positivt på det nya arbetssättet, det vill fortsätta jobba på det inslagna spåret, men med utveckling och förstärkning.
- Vi känner ofta att vi inte räcker till, att tiden inte räcker till, säger Anne-Sofie Ottosson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!