Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sämre vård för de gamla

Ökad stress, mer ensamarbete och sämre vård för de gamla. Det personalen på Storängsgården befarade skulle bli följden av den omorganisation som för ett halvår sedan genomfördes inom äldreomsorgen har blivit verklighet. Endast på en avdelning anser personalen att förändringen blivit till det bättre.

Det blir mycket spring i korridorerna när man är stressad på grund av att det är för lite personal, tycker Birgitta Wastesson och Birgitta Österberg som jobbar på Alen/Boken på Storängsgården.

Det blir mycket spring i korridorerna när man är stressad på grund av att det är för lite personal, tycker Birgitta Wastesson och Birgitta Österberg som jobbar på Alen/Boken på Storängsgården.

Foto:

FINSPÅNG2004-11-17 06:00
I maj försvann cirka tio tjänster på Storängsgården med anledning av den omorganisation som gjordes inom äldreomsorgen. Det handlade dels om heltidsreformen som innebär att alla som önskat gå upp till heltid har fått göra det, dels om en anpassning till insatsplanen, den plan som visar hur många årsarbetare som krävs på varje enhet för att den ska fungera. Detta ledde till övertalighet som i sin tur ledde till omplaceringar. Folkbladet träffade några ur personalen i maj och de uttryckte stor oro inför det som komma skulle. Stress, mer ensamarbete, sämre vård för de gamla var bland annat det som personalen befarade. Att det blev för många tjänster som en följd av att flera valt att gå upp till heltid instämde personalen i, men inte att det automatiskt innebar att man kunde dra ner motsvarande antal tjänster. De menade att det inte handlade om procenten i sig, utan antal personer man behövde för att få bra och drägliga scheman. Nu har det gått ett halvår. Vi träffar personalen och får genast veta att deras farhågor har besannats, på samtliga avdelningar utom en.

Ökad stress
- Stressen har ökat, säger Catrine Henriksson som jobbar på Tallen.
- Vi jobbar för pensionärerna och det är de som får lida för att vi är stressade, säger timvikarien Linda Andersson.
- Det går inte att följa de insatsplaner vi har för de gamla, vi hinner inte med de insatser de har rätt att få, säger Viola Carlsson på Lönnen/Granen.
De gamla ska ha en timmes utevistelse om dagen, det hinns inte med till exempel. Personalen påpekar också att det blivit mycket ensamarbete och att de gamla som larmar ofta får vänta. På vissa avdelningar får en person vara ensam under en timme på morgonen, på någon demensavdelning finns det inte personal hela natten, eftersom personalen måste springa mellan två avdelningar och är för få.

Gått bakåt
- På natten är det ju också en osäkerhetsfråga, det kan ta sig in folk utifrån, påpekar Catrine Henriksson.
Flera ur personalen känner att det numera handlar om att förvara de gamla.
- Utvecklingen har gått bakåt, man hinner bara göra det mest primära, säger Marianne Wilking som jobbar på Aurora.
- De gamla märker att vi är stressade. Ibland säger det anhöriga något och då brukar jag säga till dem att ringa politikerna, säger Birgitta Österberg på Alen/Boken.
På samma avdelning jobbar Birgitta Wastesson och hon föreslår att politikerna ska komma ut på plats och se hur det fungerar, eller kanske snarare inte fungerar, på boendet.
- De säger att de ska satsa på kompetensutveckling av personalen, det vore bättre att man satsade på mer personal. Kompetens hjälper inte när situationen är som den är, säger hon.
- Man har fått mer ont i kroppen, säger Birgitta Österberg.
Personalen vittnar också om flera som sjukskriver sig för att de inte orkar och att vissa försöker söka sig till andra arbetsplatser för att se om det är bättre där. Det enda personalen ser som en förbättring är att de som önskat fått gå upp till heltid.
- Det är bra att man kan leva på sin lön. Vi trivs också bra med varandra, säger Birgitta Österberg.
De berättar att varken politiker eller chefer hört av sig för att följa upp hur omorganisationen gått. Facket ska göra en uppföljning om några veckor och Hans Lenkert, avdelningschef för äldreomsorgen, ska också komma till Storängsgården. Personalen är oroliga för framtiden, men de har inte slutat hoppas på att mer personal ska tillsättas.
- Den största faran är återväxten. Det är inga yngre som vill in i yrket när det ser ut så här, säger Catrine Henriksson.
På en avdelning på Storängsgården, på Eken, är tongången en helt annan.
- För oss har det blivit till det bättre, säger Anneli Johansson och Ingela Wilhelmsson.
Deras scheman har blivit bättre, på helgerna är de numera tre, mot tidigare två. Inga neddragningar av personalen har heller gjorts på den avdelningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om