Sämre vård för de gamla oroar Storängspersonal
Sämre vård för de gamla och längre arbetsdagar och mer ensamarbete för personalen. Det befarar personalen på Storängsgården blir följden av den omorganisation som nu genomförs inom äldreomsorgen.
Att inte kunna komma direkt när någon larmar är något personalen befarar kan bli följden av omorganisationen. Britt-Inger Harrysson är vikarie och känner sig utslängd.
Foto:
- De säger att vi har för mycket personal enligt insatsplanen och att det är därför man drar ner, men vi anser inte att det är för mycket personal, säger Catrine Henriksson som jobbar på Tallen på Storängsgården.
Antal huvuden
Vi träffar henne och arbetskamraterna Marianne Wilking, Britt-Inger Harrysson ( vikarie) och Susanne Lejonqvist (som jobbar på Aurora, men som sökt sig till personalpoolen).
Både Catrine och Marianne hör till dem som valt att gå upp till heltid. Att det blir för många tjänster som en följd av att flera valt att gå upp till heltid instämmer personalen i, men inte att det automatiskt innebär att man kan dra ner motsvarande antal tjänster.
- Det är inte procenten i sig det handlar om, det är antal huvuden man behöver för att få bra och drägliga scheman, menar Catrine Henriksson.
- I många fall behöver man vara två och och någon larmar kan inte den andra gå därifrån och då får den som larmar vänta. Det blir synd om de gamla, om någon behöver gå på toaletten och får vänta till exempel, det är kränkande, säger Marianne Wilking.
Befarar ensamarbete
Förändringen kommer innebära att de blir färre personer som jobbar.
- Vi får jobba flera dagar och längre dagar, säger Marianne Wilking.
- Vi befarar att det kommer att bli ensamarbete. Allt det vi säger är sådant vi befarar, vi vet ju inte hur det kommer att bli, säger Catrine Henriksson.
- Som vikarie känner man sig bara utslängd, säger Britt-Inger Harrysson.
Som Folkbladet tidigare har berättat har socialnämnden också beslutat att nattpersonalstyrkan på Storängsgården ska minskas från fyra till tre personer. Det har personalen också kritiserat och menar att de boende kommer att drabbas.
Att alla tjänster görs om till heltidstjänster är i sig något bra, menar personalen.
- Det är jättebra att vi får den möjligheten, men det kanske inte blev så bra att det kom just nu med kommunens dåliga ekonomi, säger Catrine Henriksson.
Till poolen
På avdelningen Aurora får omorganisationen stora konsekvenser.
- Vi är 13 och fyra tjänster ska bort, alla utom tre har sökt sig till poolen, berättar Susanne Lejonqvist.
Poolen startas på måndag. Hur den ska fungera råder det också stor osäkerhet kring.
- Hur det där ska gå till vet vi inte. De flesta som är anställda i poolen verkar vara upptagna på något fast ställe, säger Britt-Inger Harrysson.
Men det har varit mycket jobb med att ringa in vikarier vid sjukdom, så på så sätt kanske just den biten blir bättre, menar personalen. Bra är det också att det erfarna personer som kommer att jobba i den.
Bristande information
Oron på Storängsgården har varit och är stor och många har mått dåligt. Till viss del beror den på bristande information, menar personalen. Har man velat ha information har man varit tvungen att söka den själv, hävdar de. Ett informationsmöte har de kallats till. En fredagseftermiddag, på fritid och utan ersättning.
Nya scheman har nu lagts, mycket jobb har krävts. Först tog en konsult in, vilket personalen är kritisk till. Enligt deras uppgift kostade denne 150 000 kronor och personalen fick sedan lägga scheman ändå, det blev inte bra när konsulten gjorde det. Hur allt kommer att fungera i slutänden är de ännu osäkra på.
- Jag tror det kommer att bli kaos den 10 maj. De kanske borde ha väntat till hösten, för nu är det snart semester också, säger Marianne Wilking.
Att personalen trots allt orkar och vill jobba kvar i yrket förklarar de alla med ett och samma ord: Kamratskapen.