Samma satsning även utan bidrag
Det uteblivna statsbidraget för feriejobben påverkar inte Finspångs kommun. Anledningen är att kommunen avsatt pengar för att kunna täcka upp för det försvunna bidraget.- Den satsningen som kommunstyrelsen gör är i paritet med vad vi förlorar, säger Stig Karlsson på kommunens personalavdelning.
Att jobba i en glasskiosk brukar vara ett populärt sommarjobb. Foto: Peter Ericsson/arkiv
Foto:
Därför tror inte Stig Karlsson att antalet sommarjobb i kommunen minskar i någon större utsträckning. Redan i höstas befarade personalavdelningen att bidraget skulle försvinna.
- Därför gick vi ut med en propå om att vi tycker det är viktigt att så många ungdomar som möjligt får se den kommunala verksamheten, säger Stig Karlsson.
Just nu finns det en förfrågan hos förvaltningarna om hur stort behovet är vad gäller feriearbetare. Därför är det oklart hur stort behovet av feriearbetare är i år.
Lika många timmar
Förra året var det strax över 100 gymnasieungdomar som fick ett feriejobb. Däremot har kommunen ett annat upplägg i år och det gör att antalet arbetstillfällen inte blir lika många i sommar. Men antalet arbetstimmar kommer, enligt Stig Karlsson, troligen ligga på en likvärdig nivå.
- Vi vill se till att ungdomar får jobba lite längre, istället för fyra timmar kanske de får fem eller sex timmar. Då får eleverna lite mer pengar eftersom det är en längre arbetstid, säger Stig Karlsson.
Genom att jobba lite längre har ungdomarna betydligt lättare att komma in i verksamheten hoppas Stig Karlsson. Och det är något som även gagnar kommunen.
- Jag tror att vi får en bättre anpassning till hur vår verklighet ser ut, det här är ju ett sätt för oss att tala om för ungdomarna att ett jobb inom kommunen kan vara ett framtidsjobb, säger han.
Feriearbeten erbjuds till gymnasieelever som går ut första eller andra året och som bor i Finspångs kommun. Det är bland annat jobb inom vård, städning, förskola, fritid och simskola.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!