Hört talas om Finspångstallriken?
Det var en serie tallrikar, som Gustavsbergs Porslinsfabrik tillverkade på 1980-talet. En serie som bestod av fyra tallrikar med olika motiv, i form av Finspångs slott, Finspångs järnvägsstation, Finspångs Styckebruk och Lotorps Herrgård.
De utgavs mellan 1980 och 1983, men så länge har de inte ägts av nuvarande ägaren Gun Sonelin i Norrköping:
– Jag köpte in dem på en auktion hos Eneby Bollklubb i Maxihallen, berättar hon.
Varför köpte du dem?
– Jag tyckte de var fina, men det var inte så många som ropade på dem, minns Gun Sonelin.
Både Gustavsberg, men kanske ännu mer Rörstrand utgav från 1960-talet och fram till 1980-talet prydnads- och jultallrikar, som då marknadsfördes som en investering och att de skulle öka i värde, vilket de dock inte gjorde.
Angående de fyra prydnadstallrikarna med Finspångsmotiv, kan vi slå fast att Finspångs slott, uppfört i slutet av 1600-talet av Louis De Geer d.y., numera ägs av Siemens och används som kontorslokal.
Lotorps herrgård revs vintern 1972 och numera finns endast två mindre flygelbyggnader kvar på platsen.
Järnvägsstationen i Finspång från 1874 står idag oanvänd, men Finspångs kommun, som äger byggnaden hittar förhoppningsvis på något användningsområde för byggnaden i framtiden.
Den har skydd i gällande detaljplan med så kallad q-märkning, vilket innebär att den inte får rivas eller förvanskas.
Finspångs styckebruk bildades av brukspatron Carl Ekman anno 1885, men delades 1902-03 upp i bland annat Stens bruks aktiebolag och Aktiebolaget Nordiska artilleriverkstäderna.