Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Samarbete ska leda fler vidare till universitetet

Redan i gymnasiet prövar de på hur det är att studera vid universitetet.
Det handlar om en grupp på 18 elever på Bergska skolan som valt den nya profilen ungdomskultur. Studierna genomförs i samarbete med Campus Norrköping.

Bergska skolans samarbete med Campus Norrköping innebär bland anat besök på universitetet. 
Foto: Ola Axman/arkiv

Bergska skolans samarbete med Campus Norrköping innebär bland anat besök på universitetet. Foto: Ola Axman/arkiv

Foto:

FINSPÅNG2005-08-19 06:00
Det är fyra lärare på Bergska som står bakom den nya profilen. Elisabet Rehn, Göran Rumenius, Peter Edwinzon och Jonny Holmström. Tillsammans täcker de in ämnen som psykologi, religion, historia, idéhistoria, filosofi och samhällskunskap.
Med studierna i ungdomskultur vill lärarna förbereda eleverna bättre för det som komma skall på högskola eller universitet.
- De som läser på teoretiska program går ofta vidare till högre studier. Vi har märkt att det finns ett glapp mellan gymnasiet och högskolan.Vi vill komma över det glappet.
Dessutom är målet att öka antalet elever från Finspång som går vidare till universitetsstudier. Ett mål som inte bara skolan satt upp, utan hela kommunen.
- Vi vill att eleverna ska bli litet mindre nervösa för högre studier.

Campus
Detta ska ske dels genom att spetsa deras teoretiska kunskaper, dels genom att viss undervisning förläggs till Campus Norrköping. Eleverna får viss insikt i vetenskaplig teori och metod. De kommer att fördjupa sig i olika uttrycksformer inom ungdomskultur, som musik, mode och media. Historien bakom olika företeelser, liksom analyser av begrepp och kulturyttryck ingår.
Lärarna hymlar inte med att det är en krävande kurs, samtidigt som de betonar att det inte är jättetungt och obegripligt.
- Eftersom forskningsteori kan vara litet abstrakt, ville vi välja ett ämnesområde som känns kul och stimulerande för eleverna, säger Peter Edwinzon.
Profilen genomförs i samband med Campus Norrköping - den delen av Linköpings universitet som finns i Norrköping. Ann Werner, doktorand vid Tema Q (Kultur och samhälle), blir Bergskas egen kontaktperson på universitetet. Hon ska dels följa och dokumentera utbildningen, dels vara kanalen in till universitetet för eleverna.

Stort intresse
I samarbetet ingår också besök på Campus, kontakt med studenter, att eleverna går på föreläsningar och seminarier, att föreläsare kommer till Bergska, materialsökning i universitetsbiblioteket etc. En studieresa utomlands ingår också. Intresset för profilen har varit stort bland eleverna.
- Vi hade räknat med tio, elva ansökningar men det blev en grupp på 18 elever, berättar lärarna. Vi kunde inte ta emot alla, utan var tvungna att göra ett urval.
De fyra lärarna ser fram emot studierna.
- Vi utnyttjar varandras kunskap, det är en kraftsamling. Det är en pedagogisk vinst att jobba tillsammans. Det ska bli jättespännande!
Först ut inom profilen Ungdomskultur är kursen Protest eller anpassning. Då tar sig eleverna en närmare titt på olika ungdomsgrupper, till exempel raggare, anarkister, veganer och skinheads.
<B>Gymnasiestudier</B>
Dagens gymnasiestudier är upplagda på olika kurser som ger olika antal poäng. Totalt omfattar tre års gymnasiestudier 2 500 poäng. Ungdomskultur omfattar 300 poäng. Profilerna kan omfatta olika poäng, i den storleksordningen.
Kärnämnena svenska, matematik och engelska läses av alla gymnasielever. Varje program har sina karaktärsämnen. Kärn- och karaktärsämnen utgör basen och upptar den mesta tiden. Därutöver gör alla individuella val som tillägg. Bland de individuella valen finns Bergskas olika profiler. Det går också att välja fördjupningskurser i olika ämnen som individuellt val.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om