"Samarbeta - slå inte ihop"
Gärna samarbete och samverkan, men inte sammanslagning. Och om en sammanslagning ändå ska ske, ska det dröja flera år. Det ansåg majoriteten av dem som yttrade sig när Risinge församling höll möte om pastoratssammanslagning eller inte.
det aktuella förslaget handlar det inte om att förändra församlingarnas organisation.
Kyrkorådet i Risinge och kyrkoherde Christer Mobeck har tydligt sagt nej till förslaget. Kyrkorådet i Skedevi är också emot förslaget.
På torsdagskvällen arrangerade Risinge församling ett möte på Mariagården, där den som ville kunde komma och säga sin mening. Cirka 35 personer deltog i mötet.
För stort redan
Kyrkoherde Christer Mobeck började med att redogöra för sin uppfattning.
Han anser bl a att tillgängligheten skulle minska när det geografiska området för kyrkoherden blir mycket större.
I ett storpastorat blir det bara en kyrkoherde i hela Finspång och denne har hela det övergripande ansvaret.
- Risinge församling med 15 000 personer är för stort egentligen, sade han. Erfarenheterna visar att det är bättre med små enheter, tillgängligheten blir bättre. Kyrkokamrer Gull-Britt Evertsson har gjort en utredning över ekonomin i de olika församlingar. Hon sade bl a att alla pastoraten i dag har en ekonomi i balans, även om både Hällestad och Skedevi/Regna har små marginaler.
"För snabbt"
- Min uppfattning är att det inte är bra att göra en sammanslagning till nästa höst, det är för tidigt. Det går alldels för fört. Det kanske behövs en sammanslagning om en åtta, tio år av ekonomiska skäl. Men tvingar man fram den nu, känner sig människor inte delaktiga, det blir inte bra.
Gull-Britt Evertsson anser att man behöver göra en ordentlig utredning om hur ett storpastorat skulle fungera, ur administrativ och praktisk synvinkel, liksom för personal av olika kategorier.
- Att inte personalen skulle påverkas kan man inte säga, ansåg hon.
Mötesdeltagarna fick veta att det redan i dag förekommer samarbete mellan pastoratens olika personalgrupper. Kyrkopolitiker som närvarade ansåg att det även var önskvärt med samarbete dem emellan.
Positiva sidor
Synpunkter som kom fram bland de närvarande var bl a att det trots allt finns positiva sidor med en sammanslagning.
- Församlingarna kan hjälpa varandra och om man ska gå ihop ska man göra det medan ekonomin är bra, inte när den är dåligt.
Bengt Andersson, ordförande i Regna kyrkoråd, sade att han kom på mötet för att lyssna på Risingeborna.
Informella samtal
Han berättade att Regna kyrkoråd inte tagit ställning ännu, men att informella samtal visade att det fanns majoritet för nej.
- Det finns dock ledamöter som kan se fördelar med ett storpastorat för oss som är små.
Kyrklig verksamhet
Kyrkvärd och församlingsbo Elisabeth Persson betonade den kyrkliga verksamheten.
Förlorar präster
- Det är ju den som är viktig, inte ekonomin. Vi förlorar präster vid en sammanslagning, vi förlorar närheten. Risinge socken har en 1000-årig tradition. Var och en ska hålla på sin socken. En sammanslagning betyder att vi gör våld på vår kulturhistoria och våra traditioner. Från stiftet sa man att kyrkoherden skulle var mest administratör. Det är inte bra. En kyrkoherde ska i första hand vara förkunnare och själasörjare.
Vilket de församlade instämde i.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!