"Sällsynt att kommunalråd döms"
Att ett kommunalråd döms för arbetsmiljöbrott är väldigt sällsynt, men bra. Det menar Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist på Arbetsmiljöverket i Linköping. - Många gånger slutar det med att ingen blir ansvarig, säger hon.
- Det här är otroligt ovanligt, säger hon.
I hela landet har Arbetsmiljöverket cirka 15 jurister som via e-post brukar utbyta intressanta domar med varandra. Gunnel Gyllensvaan Erichs kan bara komma på två fall under de senaste sju åren där höga politiska chefer har dömts. I inget av fallen handlade det om ett kommunalråd.
Bra att någon döms
Det ena var i Burlövs kommun 1998, där en nämndordförande dömdes för arbetsmiljöbrott i tingsrätten, men sedan friades i hovrätten. Det andra rörde ett utsläpp i en å i Halland, vilket inte klassas som arbetsmiljöbrott.
Efter att ha läst igenom domen mot Finspångs kommunalråd konstaterar Gunnel Gyllensvaan Erichs att det är bra att någon döms överhuvudtaget.
- Det är trevligt att domstolen har sett att någon är ansvarig. Det tycker jag är skönt. Många gånger när det är långa och krångliga delegationsvägar så slutar det med att ingen blir ansvarig, säger hon.
Hon påpekar, liksom tingsrätten, att det vid tiden för arbetsplatsolyckan i Finspång har varit väldigt virrigt i den organisatoriska strukturen i kommunen.
- Då är det ytterligare viktigt att någon pekas ut. Frågorna får inte bara glida arbetsgivarna ur händerna, säger hon.
Domen visar också att även politiker och förtroendevalda, som är arbetsgivare och har ett ansvar, faktiskt kan dömas, menar Gunnel Gyllensvaan Erichs. Samtidigt kan hon förstå om Stig Andersson tycker att han befinner sig långt i från det praktiska arbetet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!