Säkrare räddning i Hällestad

Det är ett skinande blankt fordon av imponerande storlek som visas upp vid Räddningstjänsten i Finspång. En av de två nya FIP-bilar som snart ska vara på plats i Hällestad.

Nytt fordon. Daniel Svanér och Torbjörn Johansson med den nya FIP-bilen. De visar upp en dimspik och släckgranat.

Nytt fordon. Daniel Svanér och Torbjörn Johansson med den nya FIP-bilen. De visar upp en dimspik och släckgranat.

Foto: Börje Gavér

Finspång2017-08-10 08:45

FIP står för första insatsperson och är den brandman som ska vara först på plats vid en brand eller olycka och förhoppningsvis hålla ställningarna tills huvudstyrkan från Finspång når fram. Det finns två första insatspersoner i Hällestad och två i Rejmyre. De i Rejmyre får vänta på sina nya bilar till nästa år.

Inom en vecka ska den andra bilen vara levererad och då kan utbildningen av personalen påbörjas.

– I månadsskiftet augusti-september ska bilarna kunna vara på plats i Hällestad, säger Daniel Svanér, brandinspektör.

För de personer som ska använda dem blir det stora förbättringar. Daniel Svanér och styrkeledare Torbjörn Johansson pekar på några.

Släckgranater och dimspikar. Granaterna slängs in i brandhärden och löser automatiskt ut och börjar kyla och släcka. Dimspikarna är stålspjut som kan slås igenom till exempel ett tak eller en fönsterkarm. Kopplade till en pulversläckare kan brandmannen släcka inne i ett rum utan att behöva gå in eller öppna fönster eller dörrar, vilket riskerar att intensifiera elden.

På taket finns en varningsskylt som kan hissas upp med gult blinkande eller rött fast ljus. Bra vid olyckor på trafikintensiva väg 51.

De nya bilarna är avsevärt större än de gamla och har en dubbelt så stor vattentank på 300 liter.

– Tidigare räckte vattnet i fyra till fem minuter, nu räcker det i tio. Då kan vi ha hunnit fram, säger Torbjörn Johansson.

På båda sidorna finns öppningsbara dörrar där personalen kan nå den utrustning de behöver, som släckgranater och dimspikar, men där finns också den 60 meter långa vattenslangen.

De gamla bilarna hade bakdörrar som öppnades åt sidorna. På de nya öppnas den uppåt. En fördel när brandmannen ska byta om i regn.

Storleken på bilarna gör också att de inte längre behöver vara lastade till max, utan där bak finns utrymme för personliga ägodelar, som till exempel kläder.

– FIP ska ju också ha bilen med sig i jobbet och kan behöva ha privata prylar, säger Torbjörn Johansson.

När larmet går har de 90 sekunder på sig att komma iväg.

I förarhytten finns allt, som till exempel GPS och radio i synfältet.

– Det är ett fordon som innebär en effektivare insats, men som också underlättar arbetet och ger större säkerhet för personalen sammanfattar Daniel och Torbjörn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om