Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Säkrare el ? för 40 miljoner

FINSPÅNG
Efter cirka två år är arbetet med att förstärka eldistributionen i Finspång avslutat. Nästan 40 kilometer kabel har grävts ner i Finspångs tätort och en ny transformatorstation har byggts på stationsområdet.
Kortare elavbrott utlovas även för landsbygden.

Finspång2002-12-05 00:00
Transformatorstationen har byggts i rött tegel för att passa in med de gamla lokstallarna. Vissa detaljer i exteriören har utformats på liknande sätt för att harmoniera, till exempel lister uppe vid taket.
Det behövdes en ny transformatorstation i Finspång för att få en säkrare elleverans. I väntan på att den skulle bli färdig byggdes ett provisoriskt ställverk på Grosvad. Denna har tagits bort och de gamla ställverksbyggnaderna vid Myrkärret och Norrmalm ska snart rivas.

<b>Från Linköping</b>
Tre nya transformatorer finns i stationen. Det innebär att det finns full reservkapacitet om det skulle bli ett haveri, enligt Vattenfall Östnät.
Den nya stationen styrs och övervakas från driftcentralen i Linköping som är bemannad dygnet runt. Därifrån åtgärdar man eventuella avbrott.
-Tidigare måste personal skickas ut vid fel, nu blir eventuella avbrott kortare, säger projektledare Per-Olov Johansson på Vattenfall Östnät.
Till en viss del kan även landsbygden, som vissa vintrar drabbats hårt av elavbrott, få förbättringar, uppger Per-Olov Johansson.

<b>Optokabel</b>
- Om träd knäcks och ligger kvar måste förstås personal åka ut, säger han. Men landsbygdsdistributionen utgår från den nya stationen, så vissa avbrott kan åtgärdas från Linköping.
Allt grävarbete som pågått i Finspång de senaste åren, är nu alltså klart. 30 km elkabel, och cirka 6,5 optokabel (kabel med optisk fiber) har grävts ner och cirka 800 meter luftledning har satts upp. Gamla oljekablar har tagits bort i samband med grävningsarbetet.
Hela projektet har kostat cirka 40 miljoner kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om